Patriota se ne postaje, patriota se rađa !

IZ ARHIVA: Tekst objavljen 21 septembara, 2005 godine u vrijeme najvećih udara i otimanja nadležnosti Republike Srpske od strane visokog predstvnika. Jedan od rijetkih koji se tada otvoreno suprodstavio stranim hoštaplerima koji mešetare u našoj državi je Darko Matijašević, tadašnji ministar policije Republike Srpske.
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Darko Matijašević odbacio je danas, u otvorenom pismu OHR-u, tvrdnje da se politika miješa u rad entitetske policije navodeći da neće dostaviti traženi izvještaj o konferenciji za novinare od 9. septembra ove godine na kojoj su saopštene činjenice o zločinima nad Srbima u proteklom ratu.
U pismu prvom zamjeniku visokog predstavnika Lorensu Batleru, Darko Matijašević naglašava da neće dostviti izvještaj koji se traži od njega u vezi sa činjenicama o zločinima nad Srbima u Federaciji, iznesenim na konferenciji za novinare 9.septembra u Istočnom Sarajevu.
Ovaj izvještaj mogu dobiti jedino zakonom utvrđene institucije,Vlada i Narodna Skupština Republike Srpske, navodi Matijašević,dodajući da Batler griješi kada kaže da je MUP Republike Srpske prekršio osnovne principe Evropske Unije u vezi sa uplitanjem politike u rad policije.
Matijašević naglašava da je MUP organizovana institucija, zasnovana na jasnoj podjeli nadležnosti između ministra kao političke funkcije i policije koja je podređena direktoru policije.
On je potvrdio da su spornu press konferenciju organizovali predstavnici kabineta ministra i on lično izražavajući zadovoljstvo što MUP Republike Srpske ostvaruje zavidne rezultate u svom radu.