Patrijarh Porfirije u Banjaluci, dočekao ga Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem sastali su se sa Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Porfirijem u Vladičanskom dvoru u Banjaluci.

Susretu prisustvuje i Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije.

Patrijarh Porfirije jutros je u Mrkonjić Gradu osveštao obnovljeni Hram Rođenja Presvete Bogorodice koji je teško oštećen u posljednjem ratu 1995. godine, kada ga je granatirala hrvatska vojska.

Obraćajući se vjernicima u Mrkonjić Gradu, patrijarh Porfirije je istakao da je mnogostruko blagosloven njihovom ljubavlju i vjerom i obradovan činjenicom da se nalazi u ovom gradu prepunom svetinja i molitava.

Patrijarh je tokom posjete poručio da tamo gdje je Srbin vezan crkvom i vjerom, on zna ko je, kome pripada i ima svoj pravoslavni sistem vrijednosti.

Srpski patrijarh je ukazao da kao što je čovjek bez duše utvara, tako je i zajednica, narod ili mjesto bez hrama utvara ili leš.

Njegova svetost dočekan je sinoć ispred Hrama Rođenja Presvete Bogorodice, gdje je služena doksologija njemu u čast, a potom i večernje bogosluženje.