Parcela iza spomenika bana Milosavljevića na prodaju

Mnogo polemike nastalo je oko izgradnje centralnog spomenika poginulim borcima Odbrambeno-otadžinskog rata u Banjaluci.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kaže da na lokaciji iza spomenika bana Milosavljevića, koja se pominje kao bolja opcija, nisu riješena imovinsko-pravna pitanja.

Međutim, ATV je kontaktirao vlasnika parcele na ovoj lokaciji koji tvrdi suprotno, odnosno da parcela jeste na prodaju.

Saša Milanović, vlasnik jedne od parcela kod spomenika bana Milosvaljevića, kaže za ATV da je ta parcela na prodaju, te da jedino može biti prodata gradu ili grad može izvršiti eksproprijaciju zemljišta.

Sve to je, kaže, u skladu sa prostornim planom

„Na lokaciji iza spomenika bana Milosavljevića ima više parcela i ja, iskreno, ne znam imovinsko-pravni status, osim za našu parcelu i poslovni objekat koji se tu nalazi.

Nadalje, predmetni objekat i parcela, saglasno prostornom planu, jedino mogu biti eksproprisani ili prodati gradu, tako da smo mi odavno svjesni da prije ili kasnije trebamo to riješiti sa gradom Banjaluka.

Naravno, sve je na prodaju, i sve ima svoju cijenu“, izjavio je Milanović.

On je rekao da u dosadašnjim razgovorima sa banjalučkim gradonačelnicima nisu bili u mogućnosti naći rješenje.

Gradonačelnik Banjaluke rekao je ranije da je izabrana lokacija, takozvani Krašov parking, jedina moguća te da je usaglašena i sa borcima, odnosno svim udruženjima.

Druga lokacija, koja se ovih dana pominje, jeste parkić kod spomenika banu Milosvaljeviću, u blizini Palate predsjednika.

Stanivuković kaže da na ovoj lokaciji nisu riješeni komplikovani imovinsko-pravni odnosi.

„Grad je na toj lokaciji vlasnik samo jedne četvrtine, a na preostalom dijelu imate više vlasnika.

Inicijativa o promjeni lokacije bi značila još bar tri godine odugovlačenja rješavanja ovog pitanja, ali i dodatnih značajnih sredstava“, rekao je gradonačelnik.

Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD Banjaluka, rekao je da taj spomenik treba da bude u samom centru grada, kod biste bana Milosavljevića, kako bi ga svaki dan vidjelo 20.000, 30.000 ljudi.

“Takođe, iza Eurospleta ima privatno zemljište i tu je planiran da bude spomenik i to možemo veoma brzo riješiti“, rekao je ranije Đajić.