Održana velika kotlićijada u Banjaluci

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je manifestacija Kotlićijada i “Krajiška Guča” u banjalučkom naselju Česma dokaz da su Srbi narod okupljanja, veselja, ljubavi, saborovanja i naglasio da samo onaj ko može da bude dio narodnog interesa, prije svega za slobodom, može da bude integrisan u narod i da narod predstavlja na pravi način.

Ovo je posvećeno našem prazniku srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i drago mi je što se ovdje vide srpske zastave, Srbije, Republike Srpske- rekao je novinarima Dodik, koji je danas zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović prisustvovao manifestacija Kotlićijada i “Krajiška Guča”, prenosi Srpskainfo.

On je naglasio da je narod pokazao da želi da se okuplja i da bude zajedno, a to šalje poruku i političarima da ta sabornost srpskog naroda mora biti poštovana.

– Samo onaj ko može da bude dio narodnog veselja, narodne, nekad i tuge, ali prije svega narodnog interesa za slobodom može da bude integrisan u narod i da narod predstavlja na pravi način – istakao je Dodik.

On je izrazio zahvalnost predsjedniku banjalučkog Gradskog odbora SNSD Vladi Đajiću, SNSD koji je ovo organizovao.

– Ovo je dokaz da su Srbi narod okupljanja, veselja, ljubavi, saborovanja. Ovdje smo svi okupljeni u nastojanju da provedemo još jedan dan u našem zborovanju, bez namjere da bilo koga vrijeđamo. Prihvatamo svakoga, putnika namjernika da se osjeća ovdje dobro. Nema ništa ovdje ljepše nego biti uz narod, sa narodom – rekao je Dodik.

On je istakao da je prostor gdje je organizovana današnja manifestacija uređen zahvaljujući aktivizmu Vlade Đajića.

– Ovaj prostor je uređen čistim aktivizmom Vlade Đajića i naših ljudi, ovo ćemo pretvoriti u tradiciju – rekao je Dodik.

Đajić je rekao da je današnja manifestacija na najvišem nivou, da se 240 ekipa takmiči u pravljenju kotlića.

– Kotlićijada je na najvišem nivou, muzika, spoj srpske Guče i krajiške pjesme, presrećan sam što sam dio ovoga i mislim da ćemo ovo pretvoriti u tradiciju – rekao je Đajić novinarima i zahvalio za prisustvo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i srpskom članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović.

On je naglasio da je ovaj prostor bio zapušten, nepokošen, neuređen tri godine.

– Očistili smo ovaj prostor koji je bio zapušten, krećemo da očistimo tako i sav grad, od periferije, do centra, pa i same Gradske uprave. Mi smo ovo uredili, i kao što smo ovdje sredili, tako ćemo srediti Gradsku upravu, ovo oni ne bi znali nikad uraditi – rekao je Đajić, jedan od pokrovitelja današnje manifestacije.

Zvaničnici su se prije izjava medijima pridružili estradnim muzičarima na bini u pjevanju patriotskih pjesama, a Dodik i Đajić pozdravili su okupljene i poručili da će i ubuduće biti sličnih skupova.