Nova milionska akvizicija najbogatijeg čovjeka u Srpskoj

Nova milionska akvizicija najbogatijeg čovjeka u Srpskoj
BANJALUKA – Prije nekoliko dana grupa investitora preuzela je većinu dionica jedne od najpoznatijih firmi u Republici Srpskoj – Boksita iz Milića.
Dionice je dobrim dijelom preuzeo Gordan Pavlović iz Foče. Preostale akcije kojima je trgovano preuzela su dvojica drugih investitora, od kojih je jedan Mladen Milanović zvani Kaja koji slovi za najbogatijeg čovjeka u Srpskoj.
Naime, uvidom u osvježenu listu dioničara Boksita vidi se da su u pitanju trojica novih investitora. Pavlović je preko svoje firme Pavgord iz Foče preuzeo najveći udio od oko 28 posto dionica Boksita.
Na drugom i trećem mjestu sada su firme Respect Plus Banjaluka i MG Mind Mrkonjić Grad koje sada drže po 18,6 posto dionica Boksita. Ukupno su sve trgovane dionice plaćene oko sedam miliona KM.
Milanović je vlasnik firme MG Mind dok je osnivač kompanije Respect Plus Banjaluka Sladomir Đurić. Dakle, njih trojica trenutno zajedno imaju većinu za upravljanje kompanijom, pod uslovom da djeluju zajedno.
Podsjetimo da je Pavlović nedavno kupio i zvorničku Aluminu, koja je najveći izvoznik iz Srpske te koja kupuje rudu od Boksita. S druge strane, Milanović se iznenada pojavio u ovoj priči.
BiznisInfo.ba je početkom ove godine istražio šta sve posjeduje Milanović. Ono do čega su došli je impresivno i pokazuje da je Milanović jedan od najbogatijih ljudi BiH, i prema svemu sudeći najbogatiji u Republici Srpskoj.
On posjeduje veliki broj kompanija, najveću banku u Srpskoj, te gradi stambeno-poslovne komplekse na najprestižnijim lokacijama u Banjaluci. Najpoznatiji je kao vlasnik firme “MG Mind”, koja se bavi trgovinom bijelom tehnikom te brojnim drugim djelatnostima.
Osim toga, zimus je kupio nedovršeni poslovni dio velikog sportsko-poslovnog kompleksa Stožice u Ljubljani. Nedovršeni kompleks je privatni dio projekta izgradnje centra čiji su centralni dijelovi najveća dvorana i stadion u državi, koji su u vlasništvu opštine Ljubljana.
MG Mind je ovaj veliki projekt, najveći te vrste u Sloveniji, preuzeo od tamošnjeg poznatog preduzetnika Izeta Rastodera.