Ninković-Topić: Kreditnim zaduženjem nastoji se “ispeglati” trošenje gradonačelnika

Kreditno zaduženje od šest miliona KM, koje predlaže gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, neprihvatljivo je jer postoji mogućnost da se time “izgladi” nenamjensko trošenje sredstava, istakli su danas predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković i šef Kluba odbornika SNSD-a Dragoljub Topić.

Ninković je rekao da je kroz konsolidovani izvještaj o radu gradonačelnika u prvih pola godine analizom ustanovljeno da dva miliona KM potrošenih sredstva nisu u skladu sa gradskim budžetom.

– Za pokroviteljstvo sponzorstva budžetom je predviđeno 52.000 KM, a gradonačelnik je utrošio 308.000 KM i traži u rebalansu 576.000 KM. To je jedna od činjenica u koje sumnjamo, jer su to kriminalne radnje koje nastoji popeglati rebalansom – rekao je Ninković na konferenciji za novinare.

Dodao je da, ako bi se pratila dinamika i u narednih drugih pola godine, da to znači još minimalno dva miliona KM potrošnje koja nije planirana budžetom, a možda i više obzirom na dinamiku punjenja budžeta.

– Pretpostavljamo da je ovih šest miliona KM, za koje treba da zadužimo građane Banjaluke po nalogu Stanivukovića, upravo to kako bi se pokrilo, odnosno popeglalo kroz usvajanje rebalansa budžeta – naglasio je Ninković.

Ninković je dodao da Stanivuković nije dao ni obrazloženje za koje budžetske stavke bi se koristilo to kreditno zaduženje, a apsurdnim je nazvao i to što do danas nijedan odbornik nije vidio prijedlog rebalansa gradskog budžeta za ovu i prijedlog budžeta za narednu godinu.

Šef kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka Dragoslav Topić istakao je da je za SNSD neprihvatljiv prijedlog gradonačelnika o kreditnom zaduženju od šest miliona KM koje predlaže Stanivuković, rekavši da će odbornici ove partije djelovati amandmanima na prijedloge o rebalansu budžeta i budžetu za narednu godinu.

– To je naše jedino legitimno pravo na koje možemo uticati na budžet. Nećemo podržati ni rebalans, ni prijedlog budžeta u obliku kojeg predlaže gradonačelnik i nismo partija koja će u četiri oka da se dogovara o gradskom budžetu – dodao je Topić.

Topić je izrazio sumnju da kredit kojeg predlaže gradonačelnik Banjaluke služi da bi se “izgladilo” nenamjensko trošenje sredstava.

Topić je istakao da će od SNSD-a dobiti “crveni karton” oni koalicioni partneri koji eventualno budu podržali kreditno zaduženje i rebalans budžeta u postojećoj formi.

Skupština grada Banjaluka usvojila je ranije Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu od 234,8 miliona KM, kao i Nacrt gradskog budžeta za narednu godinu od oko 190 miliona KM.