NIKOLA ŠOBOT: Važno je pokazati solidarnost i podršku oboljelima

U Parku „Petar Kočić“ danas je obilježen Svjetski dan multiple skleroze, a ovom događaju prisustvovao je i načelnik Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, doktor Nikola Šobot. On je naglasio da je važno pokazati solidarnost i ukazati na potrebe oboljelih od ove bolesti.
“Moramo da probudimo svijest, oboljelima pokazati da su ravnopravni članovi društva i da u nama imaju svaki vid podrške”, rekao je Šobot.
 
Dodao je da UKC RS u potpunosti raspolaže svom potrebnom dijagnostikom kao i bilo koji centar u svijetu.
Predsjednik Udruženja multipla skleroze Republike Srpske, Miroslav Vukomanović, poručio je kako je najbitnije da se, odmah po uspostavljanju dijagnoze, počne sa liječenjem.
 “Trenutno u  Republici Srpskoj je preko dvije hiljade oboljelih, od toga je 260 na terapijama. To je 10 odsto, što je jako malo. Bit su terapije. Najbitnije je da se počne sa liječenjem čim se ustanovi dijagnoza”, rekao je on.
Sa današnjeg obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv multiple skleroze u Parku „Petar Kočić“, u organizaciji Udruženja oboljelih od multiple skleroze Republike Srpske, jasno je poručeno – oboljele od ove bolesti treba da učinimo vidljivim u društvu i ukažemo na njihove probleme, ali i da ih tretiramo kao ravnopravne članove našeg društva.