M:TEL PROKLETNICI: Odbili isplatiti dividendu akcjonarima, dionice im pale za preko 200 miliona KM

Kompanija Telekom Srpske (Mtel) izgubila je u nekoliko dana maja čak četvrtinu svoje tržišne vrijednosti. Preko 200 miliona KM kapitalizacije ove kompanije tada je izbrisano u samo dva dana.

Iako su iz kompanije tada rekli da je riječ o privremenoj reakciji investitora, vrijednost dionica se do danas nije oporavila, odnosno nije došla ni blizu onoj na dan 23. maja.

Podsjetimo, dionice Telekoma Srpske pale su sa 1,63 KM po dionici na 1,22 KM, što je najniža vrijednost u posljednjih nekoliko godina. Tržišna vrijednost, odnosno kapitalizacija ove kompanije tada je pala na oko 600 miliona maraka, iako je samo tri dana ranije iznosila preko 800 miliona KM.

Razlog za ovakav pad dionica bila je odluka kompanije koja se odnosi na isplatu dividende, odnosno dobiti. Naime, kompanija je najavila da ove godine neće isplatiti drugi dio zarade dioničarima.

Pojasnimo, kompanija isplaćuje dividendu iz dva dijela, odnosno dva puta godišnje. Prvi dio je isplaćen već na početku godine – 39.685.381 КM. No, u maju je najavljeno da drugi dio zarade, u iznosu od 42.583.655 KM, neće biti isplaćen dioničarima već će biti prenesen na neraspoređenu dobiti.

Iz kompanije su, nakon što je objaljena vijest o padu dionica, poručili da vjeruju da je pad vrijednosti akcija M:tela bio privremen, ali i da je očekivan.

– Sada ozbiljni ulagači stupaju na scenu, što vidimo i kroz današnji rast cijene na Banjalučkoj berzi. Uprava je odlučila da prvi put od 2007. godine predloži Skupštini akcionara Mtela da se ne isplaćuje dividenda već da se ona prebaci u neraspoređenu dobit i tako povećaju kapaciteti za investicije. Mi smo u velikom razvojnom ciklusu i dugoročno ovo će znatno povećati vrijednost kompanije, što će akcionari osjetiti u budućnosti. Možemo obećati našim akcionarima da će već sledeće godine biti itekako zadovoljni – saopšili su tada iz kompanije.

No, dionice Mtela do danas su povratile tek manji dio izgubljene vrijednosti, iako je prošlo više od 15 dana, što je bio dovoljan period da se “ispuše” ljutnja razočaranih investitora.

(9. juna) dionica Mtela vrijedi 1,37 KM, a tržišna vrijednost firme je 673 miliona KM. To znači da je tržišna vrijednosti Mtela i dalje za oko 130 miliona KM, ili za oko 16 posto, niža nego što je bila 23. maja.

Grafikon kretanja dionica Mtela

Proteklih godina su preuzeli veći broj kompanija u BiH. Kako smo nedavno objavili, u planu je i preuzimanje firme Trion Tel.

Očito je da dio tereta ovih akvizicija, kojima su stekli apsolutnu dominaciju na teritoriji Republike Srpske, žele prebaciti na investitora, kojima se to baš i ne dopada.