MTEL- imate neprijatelje; Investitori razočarani odlukom kompanije

Dionice Telekoma Srpske, odnosno Mtela, su blago ojačale za 8,2 posto, nakon nezapamćenog pada .

No, to je daleko od potpunog oporavka i vrijednost dionice kompanije je i dalje veoma niska u poređenju s kretanjem tokom posljednje godine dana. Tržišna vrijednost firme i dalje je za oko 150 miliona KM niža nego što je bila.

Kako smo pisali, Mtel je izgubio čak četvrtinu svoje tržišne vrijednosti. Preko 200 miliona KM kapitalizacije ove kompanije je izbrisano u samo dva dana. Pad vrijednosti dionice iznosio čak 21,79 posto, nakon pada u srijedu od 4,28 posto.

Grafikon pokazuje do kakvog je pada vrijednosti došlo

Dionice Telekoma Srpske u utorak su vrijedile 1,63 KM po dionici, u srijedu su pale na 1,56 KM, a četvrtak na 1,22 KM. U petak su ojačale na 1,32 KM. Tržišna vrijednost, odnosno kapitalizacija ove kompanije u utorak je iznosila preko 800 miliona KM, a u četvrtak je pala na oko 600 miliona maraka. Nakon rasta u petak, ona iznosi 648 miliona KM, što znači da je kompnija povratila tek manji dio vrijednosti.

Razlog za ovakav pad dionica je odluka kompanije koja se odnosi na isplatu dividende, odnosno dobiti. Naime, kompanija je najavila da ove godine neće isplatiti drugi dio zarade dioničarima. Pojasnimo, kompanija isplaćuje dividendu iz dva dijela, odnosno dva puta godišnje. Prvi dio je isplaćen već na početku godine – 39.685.381 КM.

No firma najavila da drugi dio zarade, u iznosu od 42.583.655 KM, neće biti isplaćen dioničarima već će biti prenesen na neraspoređenu dobiti.

Riječ je o odluci koja je pripremljena za narednu Skupštinu dioničara. Kompanija je prošle godine ostvarila dobit od 82.269.037 КМ. Telekom Srpske je najveća telekomunikacijska komapanija u BiH po prihodima.

Šta kažu iz kompanije

Iz kompanije su poručili da vjeruju da je pad vrijednosti akcije M:tela bio privremen, ali i da je očekivan.

– Sada ozbiljni ulagači stupaju na scenu, što vidimo i kroz današnji rast cijene na Banjalučkoj berzi. Uprava je odlučila da prvi put od 2007. godine predloži Skupštini akcionara Mtela da se ne isplaćuje dividenda već da se ona prebaci u neraspoređenu dobit i tako povećaju kapaciteti za investicije. Mi smo u velikom razvojnom ciklusu i dugoročno ovo će znatno povećati vrijednost kompanije, što će akcionari osjetiti u budućnosti. Možemo obećati našim akcionarima da će već sledeće godine biti itekako zadovoljni – saopćili su iz kompanije.

BiznisInfo.ba je pisao da je Mtel u velikoj ekspanziji. Proteklih godina su preuzeli veći broj kompanija u BiH. Kako smo nedavno objavili, u planu je i preuzimanje firme Trion Tel.

Očito je da se ove akvizicije, ali i druge investicije, planiraju provesti (dijelom) od dobiti, odnosno zarade, što se investitorima očito nimalo ne dopada.