Lagao da će nedelja biti neradna; Sada želi uvesti da kafane rade cijelu noć

Ugostitelji u centru Banjaluke će moći da rade skoro neograničeno tokom cijele godine
Tu privilegiju ugostitelji će plaćati 3.600 KM
BANJALUKA – Aktuelna gradska administracija planira da omogući skoro neograničeno radno vrijeme ugostiteljima, koji se nalaze u užem gradskom jezgru Banjaluke tokom cijele godine. Tu privilegiju bi ugostitelji trebali plaćati 3.600 KM.

Kako bi to postigli u skupštinsku proceduru je upućen set odluka koji reguliše ovo pitanje.

Tako je u izmjeni Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na području grada predloženo da za vrijeme trajanja ljetnje i zimske turističke sezone ugostitelji u užem centru grada mogu raditi od sedam ujutru do pet časova idućeg dana, radnim danom i vikendom.

Obuhvaćen uži centar grada
U to najuže jezgro spada: zona između ugla ulica Kralja Petra I Karađorđevića i Jevrejske; između ugla ulica Jevrejska i Ivana Franje Jukića; između ugla ulica Ivana Franje Jukića i Srpske; između ugla ulica Trg srpskih vladara i Kralja Petra I Karađorđevića, kao i ulica Bana Milosavljevića.

U tu novinu nisu uključeni ugostiteljski objekti, koji se nalaze u stambeno-poslovnim objektima kolektivnog stanovanja koji će se morati pridržavati trenutno propisanog radnog vremena.

Za one ugostitelje za koje će važiti duže radno vrijeme kroz odvojenu odluku je propisana taksa koju će morati platiti Gradu i to u iznosu od 3.600 KM.

Ukoliko ove odluke dobiju podršku odbornika radno vrijeme za pojedine ugostitelje će se produžiti za čak četiri sata tokom cijele godine.

Od neradne nedjelje do neograničenog radnog vremena
Pored toga što je ovo diskrimintorska odluka jer ovo pravo neće imati ugostitelji čiji se lokali nalaze van užeg centra, postavlja se i pitanje principa. Naime, gradonačelnik godinama vodi kampanju za neradnu nedjelju u Banjaluci, a sada predlaže da konobari i kuhari rade do pet časova iza ponoći.

„Ljudi će imati svoju nedjelju. Moramo da gradimo i dio tradicionalnog patrijarhalnog društva, gdje je porodica centar svega. Zato insistiramo na neradnoj nedjelji“, objašnjavao je ranije Stanivuković koji se sada zalaže da najimućniji ugostitelji u centru koji imaju atraktivne lokale rade bez ograničenog radnog vremena.

Trenutno radno vrijeme ugostitelja
Prema do sada važećim propisima radno vrijeme ugostitelja se razlikuje tokom ljetnje i zimske turističke sezone, koje dijele godinu na dva dijela. Isto tako zavisi od vrste ugostiteljskog objekta.

Tako u ljetnjoj sezoni ugostitelji u stambeno-poslovnim objektima kolektivnog stanovanja, mogu raditi od sedam časova do ponoći, radnim i u dane vikenda.

Mogućnost da rade jedan sat duže u ljetnom periodu, data je ugostiteljima smještenim van stambeno – poslovnih objekata kolektivnog stanovanja i to vikendom, dok su radnim danom mogu raditi do ponoći.

Ugostiteljski koji imaju znak kvaliteta „Zlatna kašika“ radnim danima mogu raditi od sedam do jedan čas poslije ponoći, a sat duže vikendom.

Noćni klubovi radnim danima mogu raditi radnim danima od 19 do tri časa, a sat duže vikendom dok saloni za posebne prilike mogu raditi od sedam časova do četiri časa idućeg dana.

U zimskoj sezoni radno vrijeme ugostitelja je u svim kategorijama kraće za jedan sat.

Ove satnice važe tokom cijele godine, a izmjene su jedino moguće ako gradonačelnik donese poseban zaključak, kojim se koriguje radno vrijeme ugostitelja. To se uglavnom dešava za vrijeme novogodišnjih praznika ili u nekim drugim prilikama.