NAPOKON: Pokrenuta istraga protiv Kesojevića

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci je pokrenulo istragu protiv gradskog menadžera Bojana Kresojevića zbog nenamjenskog trošenja novca građana Banjaluke iz gradskog budžeta.
Naime, Kresojević i šefica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar operativno su bili zaduženi za kreiranje budžeta i za realizaciju budžetskih sredstva.
Podsjećamo, protiv Šljivarke je već pokrenut postupak koji će najvjerovatnije biti spojen sa postupkom protiv Kresojevića iz razloga što su i jedno i drugo potpisali budžet Grada i poslali na Skupštinu. Skupština grada je usvojila budžet i dostavila Odjeljenju za finansije na realizaciju po tačno utvrđenoj metodologiji i budžetskim stavkama, a koje su jasno naglašene u budžetu.
Prema Rebalansu koji je predložen u decembru prošle godine jasno se vidi da je nenamjenski iz budžeta potrošeno 16 MILIONA KM na način da je potrošeno više sa budžetskih stavki nego što je to bilo odobreno budžetom, koji je usvojila Skupština Grada. Na taj način je stvorena obaveza, odnosno dug po grad Banjaluku u navedenom iznosu od 16 MILIONA KM.
„Biće zanimljivo u budućnosti promatrati razvijanje događaja s obzirom da je neko od pomenutih potpisao završni račun grada Banjaluka gdje će morati da potvrdi sve gore navedeno, odnosno nenamjensko trošenje sredstava, a što je zadužilo građane Banjaluke vrtoglavih 16 MILIONA KM“, za naš portal navodi izvor blizak Gradskoj upravi Banja Luka.
Nacrtom rebalansa koji je upućen u skupštinsku proceduru Gradska uprava, odnosno Bojan Kresojević i gradonačelnik Draško Stanivuković pokušavaju da na mala vrata ispeglaju dug koji su napravili, odnosno da plate račune Grada koji su već dostavljeni u Odjeljenje za finansije, a da u budžetu za 2023. godini nisu uopšte planirani.
Kako Stanivuković i njegovi gore navedeni saradnici ispeglali dugove koji su nastali u 2023. godini, tako su u nadležnim odjeljenjima u Nacrtu rebalansa budžeta na poziciji 631900 – ostali izdaci stavljeni iznosi u ukupnom zbiru od 10,6 miliona. Radi se o ispostavljaenim računima za 2023. godinu, a sada ih u 2024. godini, pokušavaju ispeglati.
Kao što se iz prethodno navedenog može vidjeti Stanivuković ruku pod ruku sa svojim najbližim saradnicima na sve načine pokušava popeglati dugovanja koje je nemilice pravio u prošloj godini. Sve su veće šanse da će se ostvariti tvrdnja predsjednika GrO SNSD-a koji je rekao da će naredni gradonačelnik Banjaluke biti stečajni upravnik.