KRADONAČELNIK Draško Stanivuković opet namješta tendere

RADI ONO ŠTO JE NEKADA KRITIKOVAO: Stanivukovića i saradnike firme javno optužuju za nezakonito tendersko pogodovanje

Banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković svojevremeno je najavljivao da će putničko vozilo Odsjeka za poslove civilne zaštite i PTV jedinice staviti na licitaciju. Ipak, danas raspisuje tendere za nabavku novih putničkih vozila za ovaj odsjek. Uz to, u tenderu su nezakonito “nacrtana” željena vozila, dok i privatne firme Gradsku upravu optužuju za nezakonito pogodovanje pri nabavci vatrogasne cisterne

Ne tako davno gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković javno je kritikovao način na koji je Mladen Ćućun vodio Odsjek za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banja Luka, optužujući ga za, najblaže rečeno, rasipanje javnog novca.

Jedna od stvari koje su mu zasmetale je putničko vozilo koje je, kako je isticao, kupljeno za potrebe vatrogasaca.

„Nevjerovatno, ali Ćućun XIV (Mladen Ćućun, op.a) je ovaj automobil kupio za potrebe vatrogasaca i njihove službe, a koristili su ga članovi njegove porodice. Ovaj automobil, kao i namještaj ići će na licitaciju, a novac će biti vraćen građanima“, napisao je Stanivuković svojevremeno na društvenim mrežama.

UMJESTO PRODAJE, KUPOVINA NOVIH VOZILA

Nije prošlo dugo od najave da će putničko vozilo ovog gradskog odsjeka ići na licitaciju, a banjalučka Gradska uprava na čijem je čelu Stanivuković raspisuje tender za nabavku tri putnička vozila. I to upravo za potrebe Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice.

Na to se planira potrošiti čak 103.000 KM bez uračunatog poreza, a detalji iz tenderske dokumentacije ukazuju na – kršenje zakona. Evo i zbog čega.

Dio traženih tehničkih specifikacija

Prema postavljenim dimenzijama jasno je da je namjera kupiti mala vozila. Međutim, detaljnija analiza pokazuje kako skoro sve zahtjeve ispunjava isključivo vozilo Škoda Fabia, dok slična vozila drugih proizvođača poput Volkswagena, Renaulta i Peugeota ne ispunjavaju postavljene zahtjeve.

„Istina, uvjet u vidu postavljene maksimalne visine ne ispunjava ni Škoda Fabia, ali smatramo da je vjerovatnije da je tu neko ko je radio specifikaciju napravio pogrešku i stavio maksimalno umjesto minimalno“, objašnjavaju za Žurnal stručnjaci iz ove oblasti.

Da su Stanivuković i saradnici u specifikaciji željeli ponuđačima poručiti da žele navedena vozila dokazuje i to što je popis tražene opreme skoro identičan onome što Škoda nudi na svojim stranicama. Čak su precizirali i boju, pa vozila moraju biti metalik siva.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Iako je svojevremeno banjalučki gradonačelnik prozivao i prijetio krivičnim prijavama zbog kršenja zakona, sada Stanivuković i saradnici crtanjem željenog modela vozila – krše zakon.

Ono što je svakako zanimljivo jeste to što se ovaj tender raspisuje drugi put, jer u prethodnom pokušaju, kako se navelo, niti jedna ponuda nije bila prihvatljiva.

Da je tender sumnjiv govori i zadani rok isporuke vozila od samo 10 dana! S obzirom na to u kojoj mjeri je ovo tržište uzdrmano, te da se na nova vozila čeka i po nekoliko mjeseci, vrlo je moguće da su ova vozila već kod željenog ponuđača u skladištu.

OPTUŽBE ZA NEZAKONITO POGODOVANJE

I nije ovo jedini sporan tender Grada Banja Luka kada je riječ o opremanju Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice. Na neke, javno, reagiraju i privatne firme, potencijalni ponuđači.

„Imajući u vidu sve gore navedeno, jasno je da je ovdje u pitanju tipovanje nekog konkretnog vozila, a možda čak i ponuđača, što je u totalnoj suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama“, napisat će na zvaničnom Portalu javnih nabavki, u svom zahtjevu prema Gradu Banja Luka, predstavnici jedne firme koja se željela javiti na tender ovog ugovornog organa.

A tender na koji se navedeni zahtjev odnosi je nabavka vatrogasne cisterne. Procijenjena vrijednost – 420.000 KM bez PDV-a. Prethodno je postavljeno niz pitanja i izneseno više optužbi za nezakonito pogodovanje. Evo nekoliko primjera:

„Kod parametara međuosovinsko rastojanje, zadnji prevjes, definisana je minimalna dimenzija, dok je kod vanjskih parametara definisana maksimalna vrijednost kao što su dužina vozila, širina vozila, visina vozila. Smatramo da isključivo jedan proizvođač ima ove parametre, jer su veoma precizni i prepisani.“

„Molim pojašnjenje za pojam šta je EBL? EBL (Electronic Brake Force Limitation) kao pojam je poznat isključivo kod IVECO vozila i automatski ste diskvalifikovali druge proizvođače! Ovo je još jedno nedvosmisleno tipovanje jednog i određenog proizvođača.“

„Ručna kočnica: mehanička parkirna kočnica – Molimo pojašnjenje!? Šta se traži da je mehaničko kod parking kočnice? Blokada se vrši svakako mehanički na osovini (doboš), ali upravljanje je moguće putem zraka, hidraulike, mehaničkih poluga i sajli ili struje? Zašto se postavlja ograničenje? Ako se radi o kompletnom mehaničkom (pri tome zastarjelom!) mehanizmu radi se o favorizovanju jednog istog proizvođača.“

Većinu zahtjeva iz Grada Banja Luka nisu prihvatili i nisu mijenjali tendersku dokumentaciju, a na optužbe o pogodovanju odgovarali su – ponuđači nisu ograničeni.

Konačno, iz firme koja je reagirala na tendersku dokumentaciju spomenuli su i konkretnu firmu za koju smatraju da jedina ispunjava tražene uvjete, a koja je ovlašteni distributer i serviser brenda IVECO: