KADA DATE DJETETU DA SE IGRA SA GRADOM: Stanivuković napravio saobraćajni kolaps u Banjaluci

Centar Banjaluke do kraja vikenda biće u potpunoj saobraćajnoj blokadi. Razlog je uvođenje jednosmjernog režima saobraćaja od zgrade Vlade do tvrđave Kastel. I dok iz Gradske uprave, kažu, da sve to rade u cilju smanjenja gužvi u saobraćaju, struka upozorava – uvođenjem jednosmjerne trase otvara se bezbjednosni rizik za sve učesnike u saobraćaju.

Centralna ulica (Foto: banjaluka.rs.ba) -

Uvođenje jednosmjernih ulica u centru Banjaluke – vijest je, koju, vozači nisu baš s oduševljenjem dočekali.

Gužve u saobraćaju su, kažu, sve nepodnošljivije, a jednosmjerni režim, tvrde, prouzrokovaće još veći kolaps.

Uprkos, nezadovoljstvu Banjalučana, iz Gradske uprave tvrde – da je “velika jednosmjerna ulica” adekvatno rješenje za unapređenje bezbjednosti i nesmetano odvijanje saobraćaja.

I dok iz Gradske uprave tvrde, da će ovim poduhvatom unaprijediti saobraćaj. Struka upozorava! Јednomsjernim režimom – usložnjava se bezbjednosna situacija.

– Zgrada Vlade Srpske naslanja se na jednosmjernu ulicu, NSRS između dvije ulice. Nemamo više smjer u dva pravca – istakao je Milenko Јaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje sigurnosti saobraćaja.

Јaćimović kaže, da je ujedno, ovo i bezbjednosni rizik za sve štićene ličnosti, koje budu dolazile u Banjaluku. Da li su u resornom gradskom odjeljenju razmatrili eventualne rizike?

– Vrlo zanimljivo pitanje, ali generalno ako mislite samo na lokaciju predsjednika. Mi smo obezbijedili dovoljno poprečnih veza. One dozvoljavaju prelazak svim vozilima – napomenuo je Milenko DŽever, načelnik Odjeljenja sa saobraćaj i puteve u Gradskoj upravi Banjaluka.

Ipak, to je nedovoljno, upozoravaju stručnjaci, jer poprečne ulice nemaju adekvatnu širinu i broj saobraćajnih traka. Sporne su i biciklističke staze, koje su pozicionirane uz traku za gradski prevoz.

– Mi tu nemamo značajnu udaljenost saobraćajne trake za vozila, što dodatno usložnjava situaciju. Sad zamislite dedu sa se vozi na biciklu, uz gradski prevoz – upozorio je Јaćimović.

Radovi će trajati do ponedjeljka – 6. novembra, a građani su pozvani na strpljenje i razumijevanje, jer se usljed obustave saobraćanja vozila na ovim trasama – očekuju dodatne gužve.