Izetbegović:Kao što je rekao Dodik,ovom državom će upravljati Srbi i Hrvati

Bošnjaci će tek da osjete pogubnost onoga što im se sprema, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije u emisiji ‘7PLUS’ Hayat TV.

– Bošnjaci će tek da osjete pogubnost onoga što im se sprema. Mi polako gubimo pozicije. Vrlo pažljivo sam izabrao pozicije s kojih možemo da branimo državu, ali jedna po jedna se gubi. Kao što je rekao Dodik ovom državom će da vladaju Srbi i Hrvati. Kad su Cvetković i Maček dogovarali podjelu BiH, Maček je pitao Cvetkovića kako ćemo dijeliti, on je rekao u dijelovima u kojima je većina Srba biće Srpska… a šta sa onima u kojima su Bošnjaci i on kaže smatrat ćemo da ne postoje. Neću da kažem da je stanje danas tako, ali ima toga da se Bošnjaci ne pitaju, da im se košulja dotegne – RS-om vlada Dodikova strana, a da u Federaciji se ne može ništa bez HDZ-a i Čovića – rekao je Izetbegović.

O odnosu sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem rekao je da ga skoro i nema.

– Zadnji kontakt je bio kad me je pozvao u Mostar, kad sam rekao da neću. Više nije bilo kontakta. Jedno su Hrvati, drugo HDZ i treće predsjednik HDZ-a. Ne bi trebale želje za osvetama biti u politici. Mi moramo popravljati odnose sa Hrvatima i sa Srbima naravno. Što se tiče Čovića, tu je nažalost stvar završena. Što se tiče Hrvata radit ćemo da imamo bolje odnose – istakao je Izetbegović.

Dodao je da je SDA u fazi stvaranja koalicije sa DF-om, NES-om i SBiH.

– Dolazi do sazrijevanja njihove strane. Ne bih forsirao ništa. Borimo se za BiH. Mislim da je to dovoljno. Mislim da će htjeti da mijenjaju na terenu koliko mogu. Kada se oni na to odluče ja ću to prvi uraditi. Treba vrijeme da to zaliječi. Ne valja pritiskivati ljude. Neka to dođe kroz spontani proces. Trebamo braniti principe – naglasio je.

Smatra da SDA ima najjaču strukturu te da treba dati šansu mladim ljudima. Govoreći o unutarstranačkim reformama rekao je da se pobjednički tim, kao ni trener, ne mijenjaju. Time je dao odgovor onima koji su ga pozivali da napusti poziciju predsjednika stranke.

– Te priče o nekim čišćenjima i nekim velikim reformama unutar SDA… Čemu? Ne mijenja se struktura onih koji pobjeđuju, ne mijenja se ni trener, ne mijenja se tu ništa bitno. Poneko čišćenje, treba odstranjivati one koji se upuste u ono u šta se ne treba upustiti, toga bude u velikim strankama. Mi to čistimo bez velike pompe. U ovom trenutku imamo najjaču strukturu SDA ikada – naglasio je Izetbegović.

Kongres stranke bi trebao biti održan u septembru, a na njemu, kako je kazao, SDA treba dodatno ojačati mladim ljudima.

– Za SDA ne treba puno bolje, SDA treba jači koalicioni kapacitet – poručio je Izetbegović.