GRADSKA UPRAVA: Stanivuković nasrnuo na doskora blisku saradnicu Jelenu Kos

Kosova je navodno je dala ostavku na mjesto članice Tima za reviziju, koji se suštinski raspao odmah nakon što je formiran. Stanivuković je Tim za reviziju formirao ubrzo posle preuzimanja mandata gradonačelnika Banjaluke, 20. decembra 2020. godine, kao komisiju koja je trebalo da se bavi stanjem i zakonitošću rada gradske uprave.

Sukob gradonačelnika Stanivukovića i doskora bliske saradnice Jelene Kos

Jelena Kos i Draško Stanivuković

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, prije par dana žestoko se verbalno sukobio sa Jelenom Kos, članicom Tima za reviziju, nakon što su počeli raspravu oko nekih spornih projekata koje finansira Gradska uprava. Prema izvoru portala Povjerljivo, svađa je kulminirala do mjere da je Stanivuković gađao Kosovu sveskom, a onda joj poručio da je „dobro prošla“, jer se „jedva suzdržao“ da fizički ne nasrne na nju.

Kosova je zbog toga otišla na bolovanje, a navodno je dala i ostavku na mjesto članice Tima za reviziju, koji se suštinski raspao odmah nakon što je formiran. Stanivuković je Tim za reviziju formirao ubrzo posle preuzimanja mandata gradonačelnika Banjaluke, 20. decembra 2020. godine, kao komisiju koja je trebalo da se bavi stanjem i zakonitošću rada gradske uprave.

Tim za reviziju

,,Ovo je prvi ovakav tim, jer se nijedan gradonačelnik nije odlučio za nešto ovako. Tim će da radi po mom nalogu, zahtjevu i uputstvima, jer na to imam pravo kao gradonačelnik. Tim za reviziju će češljati sve što se prečešljati može. To znači da će nas interesovati svaki ugovor, sporazum, javna nabavka…. Apsolutno sve’’, rekao je tada Stanivuković.

Tim, koji su na početku činili ovlašteni revizor Diana Cvijić, advokati Jovana Kisin-Zagajac i Dario Sandić, pravnik Sanja Bulara i Jelena Kos, diplomirani inženjer građevine, ubrzo se raspao, jer je većini njegovih članova postalo jasno da su tek dio Stanivukovićevog tima za političku promociju, a nikako tijelo koje treba da istraži kriminal i korupciju prethodne gradske vlasti.

Inženjeri iz tima su odavno odbili da participiraju u takvim okolnostima,a u timu su ostali advokat Dario Sandić, kao spoljni saradnik, te dvoje uposlenika Gradske uprave – Jelena Kos, inženjer građevine i pravnica Sanja Bukara.

Jelena Kos je imala značajnu ulogu u administraciji bivšeg gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića (SNSD) i nadzirala je sve bitnije projekte koje je realizovala prethodna gradska vlast. Potom se našla u Stanivukovićevom Timu za reviziju kako bi se, prema izvorima Žurnala, izbjegla revizija svih poslova na kojima je ona ranije radila.

To već nije bio problem, jer je i sam Stanivuković promijenio politički kurs, pa je umjesto „češljanja svega što se pročeljati može“ iz vremena Radojičićevog mandata, ušao u političko-interesnu  „simbiozu“ sa Miloradom Dodikom i većinom banjalučkih tajkuna bliskih SNSD-u, tako da od istraživanja kriminalnih radnji iz vremena prethodne vlasti nije bilo ništa.

Žurnal je još u septembru 2021. godine objavio tekst u kojem je vrlo precizno pojašnjeno kako Tim za reviziju Grada Banjaluka krije podatke o utrošku novca za redovno održavanje mostova, jer su te pare potrošene u predizbornoj kampanji SNSD-a. Realizaciju ugovora i izvođenje radova ispred Gradske uprave kontrolisala je Jelena Kos, koju je Stanivuković imenovao za člana tog istog Tima.

Očigledno da je u međuvremenu došlo do „sukoba interesa“ između Stanivukovića i Jelene Kos. Prema izvorima, svađa između Stanivukovića i Kosove navodno je počela nakon navoda o brojnim nezakonitostima oko izgradnje teniskog kompleksa, na kojem je u aprilu ove godine održan ATP turnir „Srpska open“. Sve u vezi sa izgradnjom tog teniskog kompleksa inače je bilo sporno, od nepostojanja neophodnih dozvola, regulacionog plana i netransparentnosti izbora izvođača radova, do cijene projekta, u koji su entitetska i gradska vlast spiskale 53 miliona maraka.