Počela realizacija dogovora Dodika i Vučića o memorjalnim centrima

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković izjavio je u četvrtak da je donošenjem zaključka Vlade Srbije o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama i formalno započela realizacija dogovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Republike Srpske Milorada Dodika o podizanju memorijalnih centara u Donjoj Gradini i u Beogradu.

“Na današnjoj sednici, Vlada je na predlog Ministarstva koje vodim donela zaključak kojim se odlučuje da Srbija i Srpska izgrade dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama. Time smo formalno započeli realizaciju dogovora predsednika Vučića i predsednika Dodika o podizanju centara u Donjoj Gradini i Beogradu”, napisao je Selaković na “Instagramu”.

On je naveo da je sljedeći korak rad na posebnom sporazumu koji će predvidjeti sve potrebne radnje i postupke koje treba sprovesti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dogovor o početku izgradnje dva memorijalna centra u Donjoj Gradini i Beogradu u pomen Srbima ubijenim u ustaškom logoru Jasenovac postigli su 14. aprila na sastanku uu Beogradu. NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije dao blagoslov i prihvatio da učestvuje u ovom istorijski i strateški značajnom nacionalnom i regionalnom, pa i evropskom projektu.