Izgradnja brze ceste kod Gradiške: Obilne padavine otežale radove

Radovi na brzoj cesti koja bi novoizgrađeni most na Savi kod Gradiške trebalo da poveže s auto-putem Zagreb – Beograd otežani su zbog loših vremenskih uslova, ali konačni rokovi ne bi trebalo da budu ugroženi, rečeno je u “Hrvatskim cestama” (HC).

Kako nam je rekla Tamara Đurijanček, portparolka HC-a, u toku su radovi na nasipu brze ceste.

Kako je rekla, počeli su radovi i na graničnom prelazu, za koji su predstavnici RS bili posebno zainteresovani kako ne bi došlo do kašnjenja puštanja saobraćajnice u rad. Naglasila je da ekstremne padavine utiču na dinamiku ovih radova, koji se odnose na drugu fazu dionice u ukupnoj dužini od nešto više od četiri kilometra.

Kada je riječ o mostu na kanalu Strug, završen je donji ustroj oba mosta, a izvode se radovi spajanja čelične rasponske konstrukcije na gradilištu, kao i pripreme za montažu.

“Na mostu kanal Nova Sava izvode se radovi na donjem ustroju oba mosta te se izrađuje čelična rasponska konstrukcija u tvornici. Na nadvožnjaku Novi Varoš se izvode radovi na donjem ustroju nadvožnjaka”, rekla je ona.

U preduzeću “Integral inženjering”, koje izvodi radove, ističu da se od 17. aprila koristi privremeni granični prelaz na novom mostu preko Save kod Gradiške.

Podsjećanja radi, duži period se čekalo da Hrvatska i BiH završe sve procedure oko dobijanja svih potrebnih dozvola, kako bi se “Integralu” omogućilo da koristi ovaj most za potrebe gradilišta.

“Dnevno se u prosjeku preveze oko 150 tona nasipnog materijala. U narednom periodu ćemo povećati broj angažovanih kamiona i prelazaka. Ovo je značajno ubrzalo dinamiku radova. Zahvaljujemo pripadnicima graničnih policija i carinskih službi obje države na profesionalnom odnosu i angažmanu, čime i oni daju svoj doprinos realizaciji ovog projekta”, ističu u ovom preduzeću za “Nezavisne novine”.

I oni naglašavaju da poseban izazov predstavljaju neuobičajeno obilne padavine za ovaj period godine.

“Visok nivo voda u zoni gradilišta izazvan obilnim padavinama, posebno u dijelu oko kanala Strug, nepovoljno utiče na radove. Tako se ne mogu izvoditi radovi na donjem stroju mosta Kanal Nova Sava od stupišta S2 do stupišta S4. Ovi radovi su na kritičnom putu i veoma su važni za postizanje rokova. Pored toga, oko 30 odsto trase se nalazi pod vodom u kontinuitetu još od oktobra 2022. godine”, kažu u “Integralu”.