Ekskluzivno: Šta piše u krivičnoj prijavi protiv Draška Stanivukovića

Trgovina uticajem, zloupotreba službenog položaja, podmićivanje pri izborima ili glasanju, odavanje službene tajne.

Sve ovo stoji u krivičnoj prijavi protiv Gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića. 

Svjedok pred Specijalnim tužilšatvom Republike Srpske je bivši član PDP-a, Nikola Novaković. Nezvanično saznajemo da je jedan od dokaza koji je pred tužilaštvom i snimak, koji je u javnost isplivao pred opšte izbore. Radi se o navodnoj zloupotrebi podataka građana koji su za vrijeme korone bili u izolaciji. 

“Iskorištavajući svoj službeni položaj i koristeći stvarni službeni i društveni uticaj kao Gradonačelnik grada Banjaluka i visoki funkcioner političke stranke PDP, posredovao i naredio da se izvrši službena radnja koja se ne bi smjela izvršiti, a sve sa namjerom da se političkoj stranci PDP na naezakonit način pribavi korist u vidu glasova birača na opštima izborima u BiH u Oktobru 2022. godine”, piše u krivičnoj prijavi.

Novaković je isti dan nakon što je tužiocu rekao šta je imao, podnio zahtjev za isčlanjenje iz PDP-a. Tvrdi da posjeduje čvrte materijalne dokaze za teška krivična djela Draška Stanivukovića i njegovih saradnika. 

“Protokom vremena vidio sam određene sumnjive aktinosti da je to ustvari čovjek koji je spreman na sve. O određenim stvarima kojima sam ja svjedočio sam upravo iznio tužiocu i na tužilaštvu je dalje u proceduru da radi i postupa i ja detaljnije ništa ne bih govorio zbog interesa istrage”, kaže Nikola Novaković, bivši član PDP-a.

Lider Banjalučkog PDP-a nije odgovaro na naše pozive. Predsjednik partije Branislav Borenović tvrdi da osim onog što je pročitao u medijima, ne zna više ništa. 

“Nemam zaista nikakvih saznanja i ne znam o čemu se radi. Vi zante da ja imam odgovor na sva pitanja zaista ne znam apsolutno ništa o čemu se tu radi. Negdje sam to pročitao. Koliko ja znam evo, niko od ključnih ljudi. Evo nemam nikakva saznanja. I ne znam o čemu se radi, tako da vam ne mogu ništa reći”, kaže Branislav Borenović, lider PDP-a.