EKSKLUZIVNO PRVI OBJAVLJUJEMO: Gase se Nezavisne Novine nakon 27 godina

Na kioscima do kraja avgusta možete kupiti poslijednja printana izdanja Nezavisnih Novina. Ove dnevne novine, sledeće su u nizu koje su ‘žrtva’ razvoja novih tehnologija, na žalost, kao i mnogi printani mediji u svijetu.

Umjesto listanja papira, njegovi čitatelji, sada će tipkati na računarima, telefonima i tabletima, jer samo ostaje portal.

Nije strano, u većini slučajeva, ekspanzija interneta, pad tiraža i prelazak na jeftinije online platforme su glavni uzroci gašenja printanih medija u svijetu. Međutim, u Republici Srpskoj i BiH uzroci gašenja printanih medija su i druge prirode.

To su, između ostalog, ekonomski razlozi, siromašno marketinško tržište, slaba kupovna moć građana, ali i pritisci putem velikih oglašivača.

Nakon gašenja Nezavisnih novina u Republici Srpskoj će ostatisamo još dvije dnevne novine: Glas Srpske i Euro Blic. Ove treba naglasiti da se Glas Srpske čita samo u zapadnom dijelu Republike Srpske ( od Novog Grada do Bijeljine ), tako da u cijeloj RS imamo samo Euro Blic.

Prema podacima koji su dostupni na internetu, posljednjih godina ugašeni su brojni bh. štampani mediji, a to su: Večernje novine, San, Slobodna BiH, Jutarnje novine, Press RS, Fokus, Faktor, Global, Hrvatska riječ, Horizonti, Valter, BH Danas, Republika, Reporter, Respekt, Max Magazin, Svijet, Zdravlje i ljepota, Front Slobode, Novo Vrijeme, Slobodna Bosna….

Prve Nezavisne Novine izašle su prije 27 godina, tačnije decembra 1996. godine.