Dodik: Proces je apsurdan i pravi cirkus

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je na današnjem ročištu u Sudu BiH da ne razumije optužnicu nakon čega je sudija za prethodni postupak Jasmina Ćosić Dedović konstovala da se optužni izjasnio da nije kriv.

“Braniću se ovdje kao predsjednik Republike. U Sudu su istaknute dvije zastave – BiH i Federacije BiH, a nema zastave Republike Srpske”, rekao je Dodik novinarima nakon izjašnjavanja na ročištu i izlaska iz Suda BiH.

On je rekao da je dobio optužnicu na latinici, a da je tražio da bude na ćirilici.

Dodik je rekao da je optužnica nerazumljiva jer je na bazi činjenice da Kristijan Šmit proglašava zakone i da svako ko ne poštuje njegovo nedjelo može u zatvor.

On je rekao da je Sud BiH neustavan i time i nelegalan.

Nigdje ne piše da BiH ima Sud i Tužilaštvo, te da nije razumio na čemu je tako nelegalno i neustavno Tužilaštvo zasnovalo optužnicu protiv njega.

“Ne mogu da vjerujem da u Tužilaštvu i Sudu tako zasnovanom sjede pravnici koji ignorišu činjenicu da se u Ustavu BiH kaže da jedino zakonodavnu aktivnost u BiH sprovodi Parlamentarna skupština i niko više”, rekao je Dodik novinarima po izlasku iz Suda BiH na kojem je održano ročište o izjašnjenju o krivici po tužbi protiv njega.

Dodik je istakao da je nemoguće da Tužilaštvo i Sud prihvataju odluke Kristijana Šmita, neovlaštenog stranca kojeg nije imenovao Savjet bezbjednosti UN.

On je pojasnio da je prvi kojeg je Tužilaštvo BiH dovelo u Sud na osnovu nametnute odluke neizabranog Kristijana Šmita da, kad neko ne poštuje ono što on kaže, može da ide u zatvor od pet mjeseci do pet godina.

“U Ustavu BiH nigdje ne piše da BiH ima Sud i Tužilaštvo. Kao što je i sve u ovoj zemlji nakaradno, tako je i ovo bez ustavnog osnova postavljeno”, rekao je Dodik novinarima.

On je podsjetio da se u Članu tri Ustava BiH navodi da BiH ima devet politika koje sprovodi, a da nema nijednu posebnu nadležnost.

“Sve što je urađeno, urađeno je na bazi neprava, neustava. Kršenjem Dejtonskog sporazuma nametnuti su Sud i Tužilaštvo, mimo Ustava i dogovora Republike Srpske i Federacije BiH”, naglasio je Dodik.

On je dodao da su odluke o tome u BiH neovlašteno donosili i nametali visoki predstavnici, a sada se te institucije pojavljuju kao one koje pokušavaju da kreiraju ustavni poredak sprovodeći nametnute odluke Šmita koji nije imenovan relevantnom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN.

Prilikom ročišta Dodik nije želio ustati na što je sudija upozorila da ne poštuje Sud, a on je dodao da ga bole leđa i da ne može ustati.

U Sudu BiH danas je održano ročište na kojem su se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloš Lukić izjasnili da nisu krivi i po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Ispred Suda je ogroman broj novinara, više od trideset ekipa medija iz Republike Srpske, FBiH ali i region