Dodik podnio krivične prijave protiv Šmita i Prusine

Podnio sam krivične prijave protiv Kristijana Šmita i Dragana Prusine, direktora Službenog lista BiH, napisao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na svom Tviter nalogu.

Dodik je naveo da je “protiv Šmita krivičnu prijavu podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci jer se već duže vrijeme neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika za šta nema odluku Savjeta bezbjednosti UN-a”.

– U namjeri da se Republici Srskoj nanese šteta, Šmit se lažno predstavlja kao službeno lice znajući da nije imenovan u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Time je on počinio krivična djela neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem i lažno predstavljanje po članovima 310 i 313 Krivičnog zakonika Republike Srpske – naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da je “protiv Dragana Prusine podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH jer je kao direktor Službenog lista BiH, svjesno kršeći zakon, svojim uticajem, postupanjem i odlukama omogućio objavljivanje odluka takozvanog visokog predstavnika u Službenom listu BiH usljed čega je nastala teža povreda prava Republike Srpske”.

– Prusina je time počinio krivična djela zloupotreba položaja i nesavjestan rad u službi po članovima 220 i 224 Krivičnog zakona BiH – napomenuo je Dodik.