DEBAKL U NAJAVI: Opozicija sledeće godine nastupa sa dva kandidata za gradonačelnika Banjaluke

Narodni front će imati svog kandidata za gradonačelnika Banjaluke, izjava je koja je prošla gotovo neopaženo u javnosti, a kojom se potvrđuje ono o čemu se uveliko spekulisalo.

draško stanivuković gradonačelnik bl

To znači da će u najvećem gradu Srpske opozicija na sljedećim lokalnim izborima imati najmanje dva kandidata.

Od ranije je poznato da PDP planira da kandiduje aktuelnog gradonačelnika Draška Stanivukovića za još jedan mandat, a sada je predsjednik trebinjskog Narodnog fronta, Saša Borjan, otkrio da će i oni imati svog kandidata.

– U narednom periodu ćemo se izjasniti o kandidatu za gradonačelnika Trebinja. Očekivao sam da to bude Nebojša Vukanović, ali je on imenovao Lazara Radana, o kojem imamo zaista pozitivan utisak. Narodni front će u Banjaluci za kandidata za gradonačelnika kandidovati svog najjačeg kandidata – rekao je Borjan prije nekoliko dana na konferenciji za medije u Trebinju.

Više kandidata, manje šansi

Ovim je jasno da će Stanivukoviću, osim kandidata iz vlasti, na crtu stati i neko iz Narodnog fronta.

Borjan nije govorio o imenima, pa se još ne zna da li će to biti liderka NF Jelena Trivić, koja je u ranijem intervjuu rekla „kako nije isključeno ni to da ona bude kandidat“, ili neko drugi.

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da smo do sada imali strategiju djelovanja opozicije ujedinjeno, posebno za lokalne izbore, sa jednim kandidatom, mada je nekada bilo i više kandidata.

Tanja Topić

– Taj koncept se negdje pokazao uspješnim, negdje neuspješnim. Vidjeli smo, pogotovo na primjeru Banjaluke sa kandidaturom Stanivukovića, koliko je bilo važno da je djelovala opozicija ujedinjeno – kaže Topićeva.

Dodaje da je nakon lokalnih izbora prije tri godine, posebno nakon prošlogodišnjih opštih izbora, postalo jasno da je gotovo nemoguće da se u Banjaluci pojavi jedan kandidat iz reda opozicije.

Posebno, kako kaže Topićeva, da taj jedan kandidat bude Stanivuković.

– To podrazumijeva još jednog kandidata iz reda, takođe, opozicionih partija, a koje su se do juče nalazile na istoj borbenoj liniji sa Stanivukovićem. Jasno je da je danas to nemoguća misija – smatra Topićeva.