Đajić: Kardiohirurgija na čelu sa dr Šobotom je najveći uspjeh Republike Srpske VIDEO

Povodom obilježavanja dvije godine od istorijskog dana kada je urađena prva kardiohirurška operacija u UKC Republici Srpskoj, gosti Jutarnjeg programa Radio Televizije Republike Srpske bili su generalni direktor UKC Republike Srpske prof. dr Vlado Đajić i upravnik Klinike za kardiohirurgiju Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje doc. dr Slobodan Mićović.
Generalni direktor prof. dr Vlado Đajić naglasio je da je kardiohirurgija najveći uspjeh Republike Srpske i zdravstvenog sistema Srpske.
„Mukotrpnim radom uspjeli smo ono što se na početku činilo nemogućim, ali uz podršku predsjednika Milorada Dodika, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Ministarstva zdravlja Srbije, te naših kolega iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje i Sremska Kamenica, dokazali smo našim građanima da imamo volju, imamo želju da idemo naprijed, da naš sveukupni zdravstveni sistem danas može parirati i onim najboljim u svijetu i u tome uspjevamo.
Đajić dodaje da se pacijenti već dvije godine operišu u Banjaluci, nemaju potrebu ići u inostranstvo, čekati redove nego vrhunske usluge Klinike za kardiohirurgiju UKC Republike Srpske na čelu sa načelnikom dr Nikolom Šobotom mogu dobiti ovdje.
“Preko 500 operacija i preko 500 spašenih života uspjeh je na kojeg smo neizmjerno ponosni. Kontinuiranim edukacijama možemo ono što mogu najbolji. Samo ove sedmice je 400 medicinskih sestara u Banjaluci na edukciji, desetak anesteziologa iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i zemalja regiona imaju upravo sada seminare, juče su nas posjetili šefovi intenzivnih jedinica iz Zagreba, Zadra i Splita, a sve to govori da smo mi najveća internacionalna kuća, čiji zaposleni konstantno usvajaju nova znanja, nove tehnike i koriste ih za spašavanje života naših pacijenata”, rekao je Đajić i dodao:
“Ne postoji bilo kakav sastanak, skup, miting na kojem naši građani već uveliko nisu prepoznali moj i rad dr Nikole Šobota. Banjalučka kardiohirurgija je ponos Republike Srpske “, rekao je generalni direktor prof. dr Vlado Đajić.
Upravnik Klinike za kardiohirurgiju Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje doc. dr Slobodan Mićović rekao je da se poslije dvije godine vidi veliki napredak u znanju i radu, te da je ponosan na postignute rezultate Klinike za kardiohirurgiju UKC Republike Srpske.
„Čestitam profesoru Đajiću i doktoru Šobotu na izuzetno uspešne dve godine rada i nizu fantastičnih rezultata. Naše kolege u UKC Republike Srpske prihvatili su nas prijateljski, bratski, pokazujući veliki entuzijazam i želju za znanjem. Činimo sve da im prenesemo naše znanje, kako u Srbiji, tako i u Srpskoj. UKC Republike Srpske zahvaljujući direktoru Đajiću prvenstveno izgleda kao svaka velika ozbiljna bolnica u svetu i trebaju biti ponosni na to”, rekao je dr Mićović.
“Bitni su ljudi, a ljudi u Banjalučkoj klinici rade sa velikom željom, uče jako brzo. Ponosno mogu naglasiti da smo mi svet već sustigli, ne samo sa brojem operacija, nego i sa kvalitetom operacija. Suštinski, ne postoji niti jedna operacija u svetu koja se izvodi, a koju ne možete videti na Institutu Dedinje svaki dan. Siguran sam da će se lekari u Klinici za kardiohirurgiju UKC Republike Srpske jako brzo osamostaliti, a zahvalnost na pruženim brojnim prilikama za edukaciju duguju profesoru Đajiću koji je prepoznao važnost u tome”, naglasio je doc. dr Slobodan Mićović.