BIVŠI KORISNIK M:TEL-a: Prošao sam pakao

Bivši nezadovoljni korisnik usluga telekomunikacione kompanije poslao nam je otvoreno pismo koje bez izmjena objavljujemo.

Poštovani,

Korisnik sam M:TEL mreže od 2001. godine (MOBIS) kao pre-paid i post-paid korisnik. Takođe, članovi moje porodice (otac, majka i brat) bili su korisnici vaših mobilnih usluga. Kada je IPTV pokrenut, bili smo među prvim korisnicima koji su uveli OPEN trio paket (internet + telefon + televizija). Tako ste u jednom domaćinstvu imali 4 mjesečne pretplate koje su iznosile oko 40 KM kada je u pitanju mobilna telefonija i oko 80 KM kada je u pitanju IPTV, što ukupno dovodi do oko 240 KM. Danas, srećom, više niko nije vaš pretplatnik i to nam je izuzetno drago, ali još uvijek osjećam potrebu da svoje iskustvo podijelim sa drugima.

Pošto se pojavila mogućnost prebacivanja broja iz jedne mreže u drugu, odlučio sam da okušam sreću kod drugog mobilnog operatera (čije ime nije bitno jer svrha pisma nije ničija promocija). Naravno, nisam to uradio bez razloga.

Naime, koristio sam “L” tarifu i moji računi su iznosili oko 40 KM. Pojavom Moj Mix tarife da bih imao internet odlučio sam da pređem na tarifu “Moj Mix 40” (40 KM + PDV) pod pretpostavkom da SMS i pozivi neće prelaziti minute i SMS na koje sam pretplaćen , naravno analizirajući prethodne račune. Međutim, prelaskom na višu tarifu, moje poslane SMS poruke i pozivi se povećavaju za otprilike 3 puta, a računi dostižu cifru od 110 km, što apsolutno nije bilo moguće. U to vrijeme počinjem koristiti i aplikacije koje broje minutažu i poslate SMS poruke, a primljeni brojevi se ne poklapaju sa brojevima na računu. U ekspoziturama MTEL-a dobijam odgovor da prijave nisu tačne i da ne obračunavaju ispravno.

Pošto se situacija ponovila nekoliko puta, odlučujem da pređem na pripejd i odem u MTEL, gde dobijam „savet“ od bahatih radnika da naučim da se kontrolišem kada su razgovori i slanje SMS poruka u pitanju. Iznerviran njenom ulogom psihologa, u kojoj je radnica pokušala da živi, kao što sam već napisao, odlučio sam da prebacim broj na drugog operatera. Apsolutno sam zadovoljan već dvije godine, a eto, slate SMS poruke i utrošeni minuti izračunati aplikacijom i ispisani na računu se poklapaju!

U narednom periodu, nažalost, slična situacija se dešava i mom bratu, koji takođe prelazi na drugog operatera, dok njegovi roditelji odlučuju da ostanu korisnici MTEL-a iz „patriotskih“ razloga, ali ne zadugo.

Kada je majka odlučila da prenese svoj broj, stigao je posljednji račun MTEL-a u iznosu od 70 KM, a njena prosječna potrošnja bila je 40 KM. Nakon pismene reklamacije, račun se umanjuje za 25 KM!

Na kraju krajeva, odlučujemo da se odjavimo sa IPTV-a (otvoreni trio) i istu uslugu prebacimo na drugog operatera koji svoje usluge nudi po nižim cijenama. Radnici “drugog operatera” ugrađuju svoju opremu i broj telefona drugog operatera postaje aktivan. Ja sam lično rasklopio opremu MTEL-a i spremio je u torbu. Službenik MTEL-a dolazi po opremu (sedam dana od kada je broj prebačen na drugog operatera). Sada dolazimo do razloga zašto sve ovo pišem, a to je račun u iznosu od 30,37 KM, od čega je pretplata za 6 dana u mjesecu 23,83 KM bez PDV-a. Ako znamo da je pretplata za Open trio 55 KM bez PDV-a, jednostavnom računicom dolazimo do zaključka da pretplata za 6 dana korištenja mora biti 11 KM bez PDV-a!

Kada sam nazvao pozivni centar, prvo su mi rekli da broj važi, a onda me povežu sa “gospođom” koja kaže da ne zna koga smo zvali i koliko puta smo zvali i spusti slušalicu. Nakon toga odlazim u jednu od poslovnica gdje mi radnik kaže da je broj bio aktivan kada je radnik demonstrirao opremu, što nije tačno jer je taj dan radnik samo došao po opremu (koja je demontirana), a broj i IPTV nisu u funkciji, odnosno tada je broj u funkciji ali u sistemu drugog operatera! Uz to objašnjenje, radnica mi daje papir da napišem žalbu i kaže da ne može da me sasluša!

Doživjeli smo dosta nelogičnih i nekorektnih poteza i radnji kompanije MTEL, (od besplatnih opcija na IPTV-u koje se mogu aktivirati na TV-u daljinskim upravljačem, a moraju se lično odjaviti u MTEL-u sa ličnom kartom, inače morate platiti uslugu, sve do plaćenih računa koji nisu implementirani pa je telefon njihovom greškom isključen, bez naknade za vrijeme koje smo bili isključeni itd.) i nikad ništa osim prva 3-4 mjeseca nismo dobili popusta na korištenje IPTV-a. MTEL brine samo o svojim korisnicima dok ne potpišu ugovor (po mogućnosti na 24 meseca). Nakon toga vas više ne zanimaju. Nakon toga, vi ste samo gomila stoke. U poslovnicama je sistem napravljen tako da morate čekati najmanje 40 minuta šta god vam treba, a radnici na šalterima i u call centru se ponašaju drsko i neosnovano, a kada imate problem prebace ga sa odeljenje do odeljenja dok te ne dovedu na ivicu nervnog sloma .

Imam potvrde i dokumente za sve što sam napisao, tako da moja priča nije samo zezanje, i imam mnogo boljih stvari da radim u životu od pisanja pisama o MTEL-u, ali njihovi postupci prema korisnicima znače da neke stvari više ne mogu biti ćutao.

Iako posao u BiH za neke još uvijek ima nacionalnu konotaciju, iako nam je i dalje bitno ko se kako zove i odakle dolazi, mnogi moji poznanici su otišli u “one druge”, a onda vam postaje jasno kako ste u MTEL -u dobro radite svoj posao. Čini se da u BiH, osim političara, još samo MTEL misli da će stomak “raja” biti pun patriotizma, naravno prateći parolu “malo igre nego kruha”.

Konačno, moje ime nije bitno u svemu ovome jer sam ja samo jedan od stotina nezadovoljnih korisnika MTEL-a, niti ovo pišem zbog razlike od 20 maraka koje je MTEL “greškom” napravio na mom (srećom) posljednjem MTEL računu, već zato što činjenica da najveća domaća kompanija teroriše svoje klijente. Prošao sam pakao sa njima koristeći činjenicu da imaju monopolski položaj u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, a sve to pod sloganom “Imaš (ne)prijatelje”. Živjeli!