BALOnačelnik Stanivuković najavio revoluciju a Banja Luka dobila saobraćajnu katastrofu VIDEO

U centru Banjaluke pušten je u rad novi režim jednosmjenog saobraćaja.

Novine su uz saobraćajni kolaps, izazvale zbunjenost i kod vozača i kod putnika javnog gradskog i prigradskog prevoza.

Stručnjaci skeptični, da li je ovo rješenje akutnog problema banjalučkih gužvi u saobraćaju ili prijetnja po bezbjednost u saobraćaju?

Prvi dan nove saobraćajne revolucije za Banjalučane, bio je simbioza kolapsa i konfuzije. Јednosmjerni režim zbunio je novopečene vozače, ali i one malo iskusnije.

Novine nisu zaobišle ni autobuske linije.

Pored nedostatka obavještenja o redu vožnje, putnici trenutno ne znaju ni na kojoj stanici bi trebalo da se pojavi očekivani autobus.

Povećan broj saobraćajnih nezgoda, ali i nesreća, signal je da su neophodne intenzivnije mjere predostrožnosti, ističu stručna lica.

– Na teritoriji Banjaluke na godišnjem nivou dogodi se 4.500 nesreća, odnosno polovina svih saobraćajnih nesreća u cijeloj Republici Srpskoj i više stotina lica bude povrijeđeno i bez novog režima koji dodatno zbunjuje vozače. Ono što se može vidjeti u Banjaluci danas, jeste da te raskrsnice gdje je izmijenjen režim saobraćaja i gdje bi trebalo da se zaustavi vožnja, u kontra smjeru nisu tako dobro naznačene – istakao je Nikola Ćopić, inženjer za bezbjednost saobraćaja.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković smatra da je, da bi novi režim saobraćaja koji bi trebao da rastereti sporedne ulice potpuno zaživio, potrebno oko 20 dana.

– Naš plan, da se ulica u centru više nikada ne zatvori u potpunosti, imaće cirkulaciju i teći će, kao i za vrijeme velikih događaja, koncerti, festivali – naveo je Stanivuković.

Iz gradskog odbora SNSD-a naglašavaju da je jednosmjerni režim saobraćaja uspostavljen bez adekvatnih konsultacija sa stručnjacima, zbog čega se uočavaju brojni nedostaci, kao što su biciklističke trake koje su pozicionirane uz traku za gradski prevoz.

– Sa razlogom smo se ovde našli, da vam pokažemo biciklističke staze koje idu u oba smjera, a ulica je jednosmjerna. Po zakonu biciklisti se moraju kretati usko uz desnu stranu kolovoza, a ova traka ide u potpuno drugoj strani – naveo je Borivoj Obradović, Gradski odbor SNSD-a.

– Mi smo svjesni da ovdje postoji improvizacija, očigledno ako ne postoji studija, a improvizacija je uvijek pogubna za sve nas i ove koji su donijeli odluku i na kraju krajeva za nas koji moramo da trpimo ovo u Banjaluci – dodao je Srđan Amidžić, Gradski odbor SNSD-a.

Podsjećamo, novi režim saobraćaja obuhvata potez od zgrade Ekvatora do zgrade Vlade Republike Srpske.