Amerikanci pokušavaju UNIŠTITI bankarski sistem u Srpskoj

Američka administaracija vrši snažan pritisak na bankarski sektor u Republici Srpskoj da ugase račune osobama i poslovnim subjektima koji su pod udarom sankcija SAD, ali i političkim organizacijama kao što je SDS.
Ministarka finasija Zora Vidović smatra da je u toku udar na kompletan privredni sistem Srpske koji neće uspjeti.
Ugroženo je i poslovanje domaćih banaka sa bankama u inostranstvu.
– Ovo što radi američka administracija je čista sila čiji je cilj pokušaj uništenja privrede Srpske – ocijenila je ministarka finansija Srpske Zora Vidović i dodaje da u Ministarstvu čine sve kako bi izvršili isplatu budžetskim korisnicima.
U razgovoru sa bankama, ministarka finansija saznala je da imaju zahtjeve od američke administracije da se ugase računi za sve one koji su na OFAK listi i fizička i pravna lica.
– Po Zakonu o bankama svako u Srpskoj ima pravo na račun kako bi mu bila isplaćena njegova primanja.
To pravo sada je uskraćeno.
Ne zabranjuju oni bankama da ostave račune, ali ako ostave račune onda će im ugasiti sviftove ugasiti korespondentne banke sa tom bankom i onda ona ne može da posluje i u sankcijama.
To znači uništenje kompletetnog privrednog sistema Republike Srpske i naravno niko ne može se dozvoliti da se to desi – navela je Vidovićeva.
Zbog toga su ljudi na OFAK listi dobrovoljno otišli u banke, da se računi ugase, kako banke ne bi bile sankcionisane i kako ne bi došlo do gašenja privrednih subjekata i apsolutno nemogućnosti rada u Republici Srpskoj, ističe Vidovićeva.
Nečuveno je, kaže, da neko u Srpskoj u 21. vijeku nema mogućnost da primi svoju platu.