Presudili prijateljska atmosfera i niski porezi: Rusi registrovali 9.000 kompanija u Srbiji

Agencija za privredne registre u Srbiji saopštila je da su državljani Rusije registrovali oko 9.000 novih kompanija u Srbiji do kraja 2023. godine.

U 2022. godini je zabilježeno je 6.000 novih registracija u Srbiji, dok je njihov broj u 2021. godini iznosio manje od 2.000.

Rat Rusije i Ukrajine potstakao je dolazak 370.000 Rusa u Srbiju.

Prema riječima ruskih preduzetnika, proces registracije preduzeća ili individualnog preduzetnika sličan je ruskom, ali traje duže, oko dva mjeseca, piše Kliks.

U prvim mjesecima nakon početka rata u Ukrajini, ruski doseljenici su imali tendenciju otvaranja restorana, barova i kozmetičkih salona koji su odgovarali ruskom ukusu.

Neke od njih bile su kompanije u sjenci koje su osnovali migranti da bi dobili privremenu dozvolu boravka u Srbiji, pokazalo je istraživanje Centra za evropske politike.

Ali do kraja 2023., Rusi su češće otvarali vrtiće, online prodavnice, proizvodne pogone, kompanije za nekretnine i saradničke prostore u Beogradu i Novom Sadu.

Glavni faktori za pokretanje ruskog biznisa u Srbiji su blizina Evropske unije, prijateljski odnos prema Rusima i relativno kratak, tročasovni let od Moskve do Beograda.

Rusi kao prednost srpskog tržišta navode nizak porez na dohodak od 15 posto, kao i prisustvo velikih transportnih koridora koji prolaze kroz Srbiju i privlače kompanije koje se bave logistikom.