U banjalučkom naselju Drakulić obilježene 82 godine od stradanja Srba

U banjalučkom naselju Drakulić obilježene su 82 godine od stradanja Srba u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac. Ustaše su 7. februara 1942. godine bez ispaljenog metka ubile 2.315 Srba, među kojim 551 dijete. O svireposti zločina svjedoči činjenica da su pokolj nad Srbima činile komšije i sveštenici iz samostana na Petrićevcu.

Pomen u Drakuliću - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Nakon pomena kod spomen-kosturnice u Drakuliću, koji su služili sveštenici Banjalučke eparhije, položeni su vijenci i cvijeće.

Pomen u Drakuliću (FOTO: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

U ime institucija Republike Srpske vijenac su položili predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Vijenac je položio i konzul Srbije u Banjaluci Dragan Protić.

Bez Republikme Srpske nema slobode za srpski narod na ovim prostorima, poručio je Dodik.

– Ovo treba da bude mjesto našeg trajnog sjećanja. Ako nemate svoju državu, onda nema ni slobode. Da je prije 80 godina postojala Republika Srpska, ovog zločina ne bi ni bilo. Zato trajno treba da se borimo za svoju državu i svoju slobodu – naglasio je Dodik.

Pomen u Drakuliću (FOTO: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

Liturgija u Drakuliću (FOTO: RTRS)

Kolike su razmjere ovog zločina govore istorijski podaci, prema kojima su među ubijenima na zvjerski način, bila i 52 učenika šargovačke osnovne škole. U ovom zločinu su učestvovae komšije, pa čak i sveštena lica iz samostana na Petrićevcu.

Pomen u Drakuliću (FOTO: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja )

Pod komandom natporučnika Јosipa Mišlova i fra Miroslava Filipovića iz takozvanog “Tjelesnog zdruga Ante Pavelića”, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe sjekirama, noževima i krampovima.

Pomen u Drakuliću (FOTO: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja )