(VIDEO) Baja Mali Knindža je pjesmu "Božić" napisao u manastiru u Dalmaciji "Kroz nju sve možeš da vidiš, i babu kako kaže da se prekrstim"

Njegovu numeru u kojoj je opevan najradosniji hrišćanski praznik obožavaju širom čitavog Balkana, a sada je pred našim kamerama otkri detalje koje niko nije znao

(VIDEO) Baja Mali Knindža je pjesmu "Božić" napisao u manastiru u Dalmaciji "Kroz nju sve možeš da vidiš, i babu kako kaže da se prekrstim"

Mirko Pajčin poznat pod umetničkim imenom Baja Mali Knindža sinonim je za rodoljubive ali i pjesme koje pevaju o ljubavi.

Najemotivniju pjesmu “Božić” koja je postala antologijska napisao je davne 1992 godine kako tvrdi u jednom manastiru u Dalmaciji.

– Pjesma je nastala 1922. godine u manastiru Krka, u Dalmaciji pravoslavnoj, gdje sam bio u nekoj slikarskoj koloniji. Imao sam tamo jednog poznanika, sveštenika, koji je bio jako dobar sa mojom familijom. Inače, prethodno je bio sveštenik u mom kraju. I napravio sam pjesmu onako i odjednom. Vizuelna je, sva je puna slika i mislim da su ljudi u tome prepoznali onog zvonara što zvoni na zvoniku da snijeg pada na njega. Sve možeš da vidiš. I babu kako me vodi za ruku i kako kaže da se prekrstim. Hladno je bilo, drhte prsti. I ušla je u antologiju. Mislim, još dok nisam napravio muziku, kad sam je čitao kao tekst, predstavnik kulturno-umjetničkog društva “Zora”, Slavko Zorica, u manastiru Krka je rekao: “Ovo će biti antologija, ovo ulazi u antologiju” iako još nije bila objavljena. Kada sam je čuo u Knez Mihailovoj, rekao sam: “E, to je to”. I postala je antologija.

U prvom intervjuu za Telegraf Baja Mali Knindža je otkrio je detalje vezane za dvije nove pjesme posvećene Republici Srpskoj, kome bi od kolega volio da napiše pjesmu ali i zašto ne pjeva za Novu godinu.

– Cilj je da, ono što je meni u srcu, ja sam inače iz Republike Srpske, došao sam u Beograd 80-ih godina, ali Republika Srpska je u srcu. Kraj koji je bio etnički čist sa srednjevjekovnim stanovništvom Srbima, koji je pripao federaciji, mislim, malo iluzorno, ali eto, vidite, istorija je čudo i ponavlja se i vraća se ona. Mislim da se okreće ovaj ćurak naopako i da će doći naša vremena, da će stražnja kola preteći ona prva, pa ćemo i mi da se radujemo.

– Da, 9. januara sam u Banjaluci, imam koncert, uoči dana Republike Srpske, u Arena Centru u Banjaluci. 7. januara sam u Zemunu standardno i tradicionalno. Biće mi prijatelji tamo na koncertu, Sloba Radanović, Darko Lazić, dolaze da me podrže, oni neće pjevati taj dan, piše Telegraf.