Uzmi TAG – prođi brže!

TAG uređaj na popustu od 60 odsto, po cijeni od 16 KM, od 25. decembra do 29. februara 2024. godine. Povodom 9. januara, Dan Republike, poklon vozačima – besplatna putarina na auto-putevima u Republici Srpskoj

Banja Luka, 25. decembar 2023. godine – Javno preduzeće „Autoputevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka, spremno dočekuju pojačan intenzitet saobraćaja, uoči novogodišnjih i božićnih praznika. Upravljač auto-putevima u Srpskoj, pokrenuo je danas dvomjesečnu akciju pod sloganom ”Uzmi tag, prođi brže” sa ciljem da se smanje gužve na naplatnim stanicama tokom novogodišnjih i božićnih praznika, a vozačima učini što dostupnijim uređaj, koji im omogućava elektronsko plaćanje i prolazak kroz naplatnu stanicu, bez zaustavljanja. U akciji, koja će trajati do 29. februara, vozači na auto-putevima u Republici Srpskoj mogu od danas nabaviti TAG uređaj za elektronsko plaćanje putarine sa najvećim popustom do sada od čak 60 odsto – za svega 16 KM, umjesto dosadašnjih 40 KM. To je najpovoljnija cijena takvog uređaja u regionu – najavio je v.d. direktora Javnog preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ Nedeljko Ćorić na konferenciji za medije.

about:blank

Uz čestitke svim vjernicima, koji slave Božić po Gregorijanskom kalendaru, Ćorić je poručio i da će tokom predstojećih praznika biti intenziviran rad na naplatnim stanicama, sa povećanim brojem inkasanata, te da će svi kanali za naplatu putarine biti u funkciji 24 časa dnevno bez pauze.

Prvi čovjek JP „Autoputevi Republike Srpske“ je naveo da najbrži prolazak kroz naplatne stanice omogućava elektronska naplata putarine (ENP), te da će buduće aktivnosti preduzeća biti usmjerene na rast udjela beskontaktnog plaćanja na auto-putevima, korišćenjem TAG uređaja.

-Od uvođenja naplate putarine 2015. godine, na auto-putevima u Republici Srpskoj u primjeni je i elektronski način plaćanja, a broj korisnika TAG uređaja, konstantno se povećava. Od 15 odsto učešća uređaja u plaćanju putarine u prvim godinama, do kraja ove godine taj procenat se udvostručio na 30 odsto – rekao je Ćorić.

Direktor JP „Autoputevi Republike Srpske“ precizirao da je na prodajnim mjestima u Republici Srpskoj u ovom trenutku na raspolaganju 30.000 TAG uređaja i izrazio očekivanje da će rekordan popust na uređaj motivisati veliki broj učesnika u saobraćaju da pređu na elektronsko plaćanje i tako izbjegnu eventualne gužve na naplatnim stanicama u prazničnom periodu, a samo putovanje učini komfornijim i ekonomičnijim.

Ćorić je takođe najavio da će povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, preduzeće podići rampe za slobodan prolaz na naplatnim stanicama i na taj način pokloniti svim putnicima kroz Srpsku besplatno putovanje auto-putevima.

Direktor JP „Autoputevi Republike Srpske“ je dodatno najavio da će početkom 2024. u funkciji biti i veb i mobilna aplikacija za dopunu korisničkih računa, odnosno elektronsku dopunu TAG uređaja.

O prednostima korišćenja TAG uređaja i značaju elektronske naplate za cijeli region govorio je prof. dr Nenad Ruškić, ekspert za saobraćaj sa Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

– Prednosti upotrebe TAG uređaja su ogromne. Osim što se njihovom primjenom značajno skraćuje vrijeme putovanja i plaćanja kešom ili platnim karticama, putovanje bez stajanja u koloni u vreme pojačanog intenziteta saobraćaja, omogućava i značajnu uštedu u potrošnji goriva – objasnio je prof. Dr Ruškić.

„Prilikom svake dopune TAG uređaja korisnici ostvaruju popust u iznosu od 17% što govori u prilog činjenici da je elektronski način naplate putarine i najpovoljniji za vozače, naročito one koji svakodnevno putuju autoputevima u Republici Srpskoj“, naglasio je kao dodatnu prednost upotrebe TAG uređaja, direktor „Autoputeva RS“; Nedeljko Ćorić.

Direktor Ćorić je takođe izrazio zadovoljstvo rezultatima naplate putarine jer je prihod u 11 meseci 2023. godine veći za oko 5 miliona maraka u odnosu na 2022.

Govoreći o aktuelnim projektima JP „Autoptevi RS“ direktor Ćorić je podsjetio da su trenutno u izgradnji pet deonica. Riječ je o drugoj dionici Koridora Pet c na pravcu od Kostajnice do Putnikovog brda, zatim dionica Rača – Bijeljina, a na dionici Vukosavlje – Brčko otpočeli su pripremni radovi. Tokom 2024. godine očekuje se početak radova na dionici Brčko – Bijeljina. Peto gradilište je dionica autoputa Banja Luka – Prijedor koji gradi kineski koncesionar.

JP „Autoputevi Republike Srpske“ svim učesnicima u saobraćaju želi srećnu Novu godinu i Božić!

Gdje kupiti i kako koristiti TAG uređaj

Korisnici mogu da kupe TAG uređaj i dopune ga na naplatnim stanicama:

  • · Jakupovci i Čatrnja, na auto-putu E 661 Gradiška – Banja Luka
  • · Prnjavor i Kladari, na auto-putu „9.januar“ Banja Luka
  • · Doboj i Kostajnica, na auto-putu na panevropskom Koridoru Pet C

Od juna 2023. godine, zahvaljujući saradnji JP „Autoputevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka i JP „Autoceste FBiH“ vozači mogu koristiti jedan TAG uređaj sa dva računa na teritoriji Srpske i Federacije BIH, kako bi putovanje učinili što komfornijim.

Uputstvo za postavljanje i korišćenje TAG uređaja korisnici mogu dobiti putem elektronske pošte info@autoputevirs.com ili na sajtu Preduzeća autoputevirs.com