Željka Cvijanović: PDP se raspada

– Čitam i ne vjerujem da Borenović zvaničnu i službenu instrukciju u pisanoj formi, povodom glasanja o pokretanju procedure o prijemu samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope naziva navodnom ili predstavom za javnost – rekla je Cvijanovićeva Srni upitana da prokomentariše Borenovićevu izjavu da je njena instrukcija da se glasa protiv u Savjetu Evrope u vezi sa samoproglašenim Kosovom “navodna” i “izgovor za javnost”.

Ona je naglasila da je to isti onaj Borenović čijem su tadašnjem šefu PDP-a, a u funkciji člana Predsjedništva BiH ambasadori vršljali po pošti, otvarali, pa ne dostavljali dopis namijenjen tom istom članu Predsjedništva Mladenu Ivaniću.

– Taj isti Borenović, čiji je partijski kadar u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH prisluškivao politički vrh Srbije, sada priča kako kadrovi SNSD-a tobože ne štite interes Srbije. BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo zahvaljujući politici SNSD-a, a time i zvaničnom stavu Republike Srpske, a ne PDP-a – ukazala je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je PDP za vrijeme svoje vlasti i stolovanja Igora Crnatka na mjestu ministra inostranih poslova u Savjetu ministara, na telefonskoj sjednici, skoro pa tajno, glasao za sistem koordinacije u BiH suprotan Ustavu i zaključcima i Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske.

– Uostalom, isti taj Crnadak bio je na poziciji ministra inostranih poslova, a Mladen Ivanić srpskog člana Predsjedništva u novembru 2015, kada je BiH bila suzdržana, a ne protiv, na glasanju o prijemu tzv. Kosova u UNESKO – podsjetila je Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednik SNSD-a.

Ona je ocijenila da kad se vidi koliko je zloupotrijebljena spoljna politika od Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara, pogrešni su i Bisera Turković i Elmedin Konaković i Igor Crnadak.