Srbi bojkotovali kosovske nelegitimne izbore

U četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosmeta, Zvečan, Leposavić, Sjeverna Mitrovica i Zubin Potok, održani su lokalni izbori.

Puste ulice Sjeverne Kosovske Mitrovice (foto: TANJUG / DOPISNIŠTVO KIM) -

Puste ulice Sjeverne Kosovske Mitrovice

Na izbore danas je izašlo 1.566 Albanaca i 13 lica srpske nacionalnosti, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Srbi ih bojkotuju jer nisu ispunjeni zahtjevi za hitno osnivanje Zajednice srpskih opština, poslije 10 godina čekanja, i povlačenje specijalnih policijskih jedinica.

Beograd ove izbore ne priznaje, ocjenjuje ih nedemokratskim i antisrpskim.

Vanredne lokalne izbore na sjeveru Kosmeta organizovala je Priština nakon što su Srbi u novembru podnijeli kolektivne ostavke u tzv. kosovskim institucijama. Srpska lista pozvala je na bojkot izbora zahtIjevajući prethodno formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje kosovskih specijalaca sa sjevera Kosmeta.

Priština je za izbore dobila podršku predstavnika međunarodne zajednice koji su potvrdili da će ih priznati kao legitimne i demokratske. Organizovanje izbora je užasan dan za demokratiju , težak za srpski narod i sramota za Evropu i svijet- kaže predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Danas se održavaju izbori za okupacionog gaulajtera na sjeveru Kosova i Metohije. Namjeravaju da uspostave vlast onih koji ne mogu da dobiju ni jedan ili dva odsto glasova, koji ne žive na sjeveru KIM. I za sve to tražili su naše odobrenje i našu saglasnost, a ja sa ponosom moram da vam kažem, da je do ovog trenutka izašlo svega nekoliko Srba, nisam pretjerao, svega nekoliko Srba u sve četiri opštine zajedno – istakao je Vučić.

Ovo je dan kada je posljednji evropski geto legalizovan i legitimizovan,poručila je premijer Srbije Ana Brnabić Evropskoj uniji, Američkoj ambasadi i OEBS-u u Prištini.

– Isti oni koji su prije 10 godina dogovorili i garantovali Briselski sporazum, za koji nikada nisu ni planirali da ga primijene. Osjećajte se ponosnim! Slavite danas vaša dostignuća. U slavu onoga što ste stvorili – navela je Brnabić.

Analitičari ocjenjuju da će ovaj nelegitimni i nelegalni potez Prištine biti samo uvod u novo usložnjavanje situacije na Kosmetu.

– Današnji dan će, nadam se, proći mirno, ali to je samo uvod da kasnije kada ti izabrani predstavnici budu htjeli da dođu na svoje pozicije da će se tada praviti problemi, da će tada nastati veliki problemi – naglesio je Aleksandar Rapajić, predstavnik civilnog društva na sjeveru KiM.

– Kakvi god budu rezultati ti izbori nemaju legitimitet u smislu da predstavljaju zajednicu koja je većinska na sjeveru KiM – dodao je Ana Marija IIvnović, novinarka.

Od ukupno 19 biračkih mjesta koje su prištinske vlasti organizovale 13 ih je u montažnim kontejnerima koje obezbjeđuju jake policijske snage i jedinice KFOR-a.