Jasenovačka tišina - sastavni dio duše srpskog naroda

Jasenovačka tišina je sastavni dio duše i tijela srpskog naroda. Ta tišina se osjeti, poštuje, nosi sa sobom i okuplja narod. Ovdje su i djeca vezana u džakovima sa mačkama bacana u Savu i umirala u najstrašnijim mukama. Svaki dan moramo da se sjećamo stradanja naših predaka, poručio je to predsjednik Republike Srpske iz Donje Gradine.

Od 700.000 žrtava ustaškog zločina genocida u Jasenovcu je ubijeno 500.000 Srba. 

Milorad Dodik kaže da su ustaše u NDH ubile na stotine hiljada ljudi. Svi ti zločini bili su dio plana koji je podrazumijevao da se Srbi unište na ovim prostorima. 

“I ono što želim jasno da poručim odavde jeste da ću se do kraja svog života boriti za slobodu svakog srpskog djeteta gdje god se ono nalazilo. Samo u slobodi može da se razvije kao slobodan čovjek. Srbi ne mogu da žive bez slobode i bez države. Prošli vijek, vijek srpskog stradanja, ovaj vijek je vijek srpskog ujedinjenja. Ideja koju imamo da Republiku Srpsku formiramo i proglasimo državom i ujedinimo sa Srbijom mora da bude vlasništvo svakog čovjeka ovdje bez obzira na prijetnje“, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ime, vjera i nacija namjerno su ubijeni u Donjoj Gradini i Jasenovcu. Ovo mjesto je najveće svetilište srpskog naroda, kaže Aleksandar Vučić. 

Predsjednik Srbije podvlači da Srbi više ne mogu da prihvate da budu oni koji su krivi i  oni koji nemaju nikakva prava. 

“Moj poziv svima vama ovdje je da mi budemo samo svoji. Da budemo samo Srbi, jedinstveni, da budemo uvijek jedni drugima od pomoći, a Srbija će uvijek pomagati svoj narod u Republici Srpskoj. Neka živi Republika Srpska, neka živi Srbija, i da nikada ne zaboravimo najteže žrtve svoga naroda ovdje u mučeničkom Jasenovcu“, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbi su najveći stradalnici, ne samo prošlog vijeka, nego i sukoba tokom raspada bivše Jugoslavije. To ne smije biti zaboravljeno. 

Iz Donje Gradine danas je poručeno da je narod Republike Srpske i Srbije jedinstven. To niko nikada neće uspjeti da promijeni bez obzira koliko se trudili.