50 NAJMOĆNIJIH: Oni vladaju Srpskom

Blic je napravio istrazivanje ko su ličnosti koje vladaju Srpskom. Evo rezultata istraživanja:

Ne očekujemo da se svi složite oko percepcije moći, jer je to praktično nemoguće. Međutim, ni za jednog aktera s liste ne može se reći da nema uticaj na život svih nas neki utiču politički, drugi finansijski, ili možda svojim sportskim i umjetničkim rezultatima.

Jedno je sigurno – do najužeg spiska onih koji vedre i oblače u Republici Srpskoj došli smo na osnovu tradicionalnih i strogo utvrđenih kriterijuma: finansijski i politički uticaj, prepoznatljivost u javnosti, lična harizma, lični autoritet i autoritet institucije koju predstavljaju, te lakoća ostvarivanja ciljeva.

1. Milorad Dodik

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

https://e0e44a5da5cf2d993377984f4e34eed5.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Predsjednik SNSD, najjače političke partije u Republici Srpskoj i jedne od vodećih u BiH i dalje je nesumnjivi broj jedan. Čini vlast u RS i u zajedničkim institucijama BiH. Predsjednik Republike Srpske, ali bez obzira na funkciju koju obavlja, Dodik je autoritet za vladajuću koaliciju i institucije u Srpskoj čija je riječ posljednja pri donošenju odluka. Istovremeno, njegova i moć njegove partije služi i kao izvor političke moći za mnoge stranke i političare u Srpskoj, koji bi bez koaliranja sa SNSD bili niko i ništa. Jedan od najdugovječnijih vladara u ovom dijelu Evrope.

Kontroverzna pobjeda nad Jelenom Trivić na izborima za predsjednika Republike Srpske bacila je sjenku na Dodikovu apsolutnu političku moć, koja je prema mnogima, u silaznoj putanji. Ipak, jasno je da je Milorad Dodik i dalje jedan od ključnih igrača na Balkanu, jedan od faktora koji utiču na budućnost cijele BiH, bez obzira što se, zbog sukoba sa Zapadom, nalazi pod sankcijama SAD i Velike Britanije. Od kada je 2006. po drugi put postao premijer RS, Dodikova politička moć neprestano traje, za njegovo ime povezuje se porodična finansijska moć, kao i moć njemu bliskih saradnika, ali i brojne afere koje nikada nisu istražene do kraja. U cilju očuvanja moći sve više se okreće ka Istoku.

2. Željka Cvijanović

željka cvijanović srpski član predsjedništva bih
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Srpski član Predsjedništva BiH i potpredsjednica SNSD. Pobjedom na izborima nad Mirkom Šarovićem od čak 102.808 glasova razlike odagnala je sumnje u to da ima veliku podršku građana Republike Srpske. Više od decenije jedna od najbližih saradnika Milorada Dodika. Ranije kao predsjednica Srpske, i sada na funkciji u Sarajevu, zajedno sa Dodikom, bila je i ostala najveći zagovornik tvrdih političkih nacionalnih stavova, koje smatra ključnim za odbranu dejtonske pozicije Republike Srpske.

https://e0e44a5da5cf2d993377984f4e34eed5.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

3. Hrizostom

mitropolit dabrobosanski Hrizostom
FOTO: SAVA RADOVANOVIC/TANJUG

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom poslije četiri godine arhipastirskog rada u eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora SPC, 24. maja 2017. godine, izabran je za mitropolita dabrobosanskog. Mitropolit Hrizostom je 61. po redu arhijerej na tronu dabrobosanskih mitropolita od osnivanja Mitropolije 1220. godine, koju je osnovao Sv. Sava. Srpska pravoslavna crkva u BiH i Republici Srpskoj važi za jednu od najuticajnijih institucija, ne samo u duhovnom, nego i u političkom smislu, a od posebnog značaja je činjenica da je sjedište mitropolije zadržano u Sarajevu. U posljednje vrijeme zaslužan za restauraciju i zaštitu Čajničkog jevanđelja, koje se našlo na udaru snaga koje su htjele da ga istrgnu iz srpske kulture, istorije i duhovnosti.

4. Jelena Trivan

Jelena Trivan među najmoćnijima
FOTO: M:TEL

Generalna direktorka kompanije m:tel i savjetnica predsjednice Vlade Srbije. Godinama unazad član je izvršne i zakonodavne vlasti Srbije, a bila je angažovana i u međunarodnim institucijama poput Savjeta Evrope. Proglašena je najuspješnijim menadžerom u Srbiji za 2018. i 2019.

Od momenta dolaska na čelo m:tel, ova kompanija bilježi kontinuirano rekordne finansijske rezultate. Samo u prethodnoj godini, pored ozbiljnog povećanja investicija i vrijednosti kompanije, poslovni rezultati bilježe rast broja korisnika, kao i prihoda i cijene akcija, pa je tako poslovnu 2022. m:tel završio sa ostvarenom dobiti od 82,27 miliona KM, što je rast od skoro osam miliona KM, odnosno 10,72 odsto u odnosu na rezultat ostvaren u 2021. Prihod je povećan za skoro 20 miliona KM, a korisnička baza za oko 71.000 korisnika, što je ujedno i najveći broj korisnika usluga kompanije ikad. U zajednici je prepoznata kao direktorka koja drži do društvene odgovornosti i koja mnogo vremena provodi na terenu uz ugrožene građane. S tim u vezi, činjenica je da je m:tel do sada uložio više od 30 miliona KM u kulturu, obrazovanje, sport, kao i realizovao donacije u iznosu od više od 5,5, miliona KM, što je izdvaja kao kompaniju sa čvrstim konceptom brige za ljude i interakcije sa zajednicom.

PROČITAJTE JOŠ

5. Zoran Tegeltija

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Nedavno imenovan za direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, najvažnije finansijske institucije u smislu izvora prihoda za sve budžete u BiH. Tegeltija je nakon prošlih opštih izbora bio imenovan za ministra finansija u Savjetu ministara BiH. Jedan je od dugogodišnjih funkcionera SNSD. Zadržao dobre veze i uticaj na biznismene iz Mrkonjić Grada, na čelu sa Mladenom Milanovićem, još iz vremena kada je bio dugogodišnji načelnik opštine. Čitavu karijeru je vezan za finansije, počev od bivše Uprave carina RS, prije nego što je nastala UIO BiH, preko ministra finansija u Vladi Republike Srpske, do pozicija na nivou BiH. Važi za vrsnog ekonomistu i tvrdog pregovarača sa međunarodnim finansijskim institucijama. Na prošlim opštim izborima osvojio je najviše glasova od svih kandidata SNSD za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

6. Mladen Milanović Kaja

Mladen Milanović Kaja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Posjeduje nekoliko preduzeća u Republici Srpskoj, a osnovna firma je građevinska firma “MG Mind” Mrkonjić Grad. Svoje poslovno carstvo je proširio prije nekoliko godina na bankarski sektor, odnosno na Novu banku a.d. Banjaluka i Atos banka a.d. Banjaluka, bivša Sberbanka. Kapital ima i u firmama u Sloveniji. Važno je istaći i to da njegova firma gradi dvije stambeno-poslovne zgrade u samom centru Banjaluke, u tzv. rupi.

7. Radovan Višković

Radovan Višković
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Potpredsjednik SNSD, predsjednik Vlade Republike Srpske u drugom mandatu i godinama jedan od pojedinaca iz političkog vrha Srpske. Na prošlogodišnjim opštim izborima bio je jedan od rekordera po broju glasova osvojenih za Predstavnički dom PS BiH – 34.752 glasa, ali je ipak ostao da vodi Vladu. U periodu od 2014. do 2018. godine uspješno obavljao funkciju predsjednika Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini. Vlada RS pod njegovim vođstvom uspješno je preživjela krizu u vrijeme pandemije virusa korona, koalicione kadrovske turbulencije, a bez kašnjenja bilo kakvih isplata nosi se sa svjetskom krizom usljed rata u Ukrajini. Jedini premijer RS do sada za koga se ne vežu nikakve afere.

8. Jefrem

vladika Jefrem
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Jedan od najdugovječnijih vladika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a za banjalučkog episkopa je izabran 1980. godine. Političari iz Republike Srpske, bilo iz vlasti bilo iz opozicije, vrlo rado vole da se slikaju s njim. Vladika Jefrem je 2020. godine bio u užem izboru za patrijarha Srpske pravoslavne crkve, što govori o njegovom uticaju i ugledu unutar Crkve. Smatra se najuticajnijim vladikom u Republici Srpskoj.

9. Draško Stanivuković

draško stanivuković gradonačelnik bl
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Gradonačelnik najvećeg grada u Srpskoj i predsjednik Gradskog odbora PDP Banjaluka. Nedavno istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da Stanivuković ima najveću podršku Banjalučana na otprilike polovini mandata. Stanivuković je uspio da ispuni nekoliko predizbornih obećanja i najavio i mnoge nove pogodnosti za građane. Može da se pohvali da je u njegovom mandatu, poslije više od tri decenije, konačno počela gradnja hotela “Palas”, iako je projekat izazvao kontroverzne reakcije dijela javnosti, koja smatra da je u centru grada na sceni urbicid.

Banjaluka je ovog proljeća, po prvi put u istoriji, bila domaćin međunarodnog teniskog ATP turnira Srpska open, koji je privukao pažnju svjetske javnosti. U političkom smislu bori se na dva fronta – sa skupštinskom većinom predvođenom SNSD, ali i sa dojučerašnjim „saborcima“ Nebojšom Vukanovićem i Jelenom Trivić, koji ga optužuju da ih je iznevjerio i ušao u „simbiozu“ sa Miloradom Dodikom.

10. Vlado Đajić

Vlado Đajić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Neurolog, univerzitetski profesor i doktor medicinskih nauka. Generalni je direktor najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj – UKC RS. Na čelu je i najveće gradske organizacije SNSD u Republici Srpskoj, koja ima težak politički zadatak da se u Banjaluci bori s Draškom Stanivukovićem. Nedavno istraživanje javnog mnjenja pokazuje da SNSD ima najveću podršku građana i da ima najveći broj takozvanih sigurnih glasača u Banjaluci. 

11. Ljubiša Petrović

marš časti na čelu sa ljubišom petrovićem gradonačenikom bijeljine
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Gradonačelnik Bijeljine i jedan od najvažnijih funkcionera za SDS. Petrovićev uticaj u Semberiji, ali i popularnost u cijeloj Srpskoj, drastično je skočila nakon što je do nogu potukao SNSD i ostale stranke koje su na referendumu tražile njegov opoziv s mjesta gradonačelnika. Petrović je pobijedio na svim glasačkim mjestima u Bijeljini i promovisao se u borca protiv kriminala i korupcije u RS. Kako je i obećao, pješke je došao do Banjaluke, gdje ga je na Trgu Krajine dočekao veliki broj građana, a uspio je da okupi i opozicione lidere koji u posljednje vreme nikako ne mogu zajedno. Petrović je predao zahtjeve Vladi Srpske, obećavajući da će, ako ne budu ispunjeni, kampovati pred zgradom Vlade.

12. Tijana Bošković

Tijana Bošković
FOTO: FIVB

Najbolja odbojkašica svijeta i reprezentativka Srbije, rođena u Trebinju. Osvojila je veliki broj medalja sa nacionalnim timom i bez dileme je jedan od najboljih sportskih uzora kojeg mladi u Republici Srpskoj mogu da imaju. Iz godine u godinu igra sve bolje, a ima samo 26 godina, te je jasno da će još dugo da sija na svjetskom odbojkaškom nebu. Ne zaboravlja ni rodni kraj, pa kad god stiže od obaveza dolazi u Trebinje i Bileću. Dolazi iz sportske porodice, njen brat igra košarku u Igokei, a sestra je takođe odbojkašica i igra za reprezentaciju BiH.

13. Igor Dodik

Igor Dodik
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Sin predsjednika SNSD i predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika. Igorova finansijska i politička moć nije zvanična, ali nezvanično proističe iz porodičnih političkih i poslovnih veza. Uživa veliko povjerenje svog oca. Generalni je menadžer KK Igokea, trenutno najuspješnijeg košarkaškog tima u Republici Srpskoj, a nalazi se i u rukovodstvu ABA lige.

14. Zora Vidović

Zora Vidović
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ministarka finansija Republike Srpske, jedan od najuticajnijih ministara u Vladi RS, uživa povjerenje premijera Radovana Viškovića i predsjednika Srpske, Milorada Dodika. I pored crni slutnji iz opozicije, Republika Srpska je vratila dug od 336 miliona maraka za obveznice koje su 2018. godine prodate na Bečkoj berzi. Uspjela je da održi socijalni mir uprkos poskupljenjima i finansijskoj krizi, a budžet Srpske je stabilan. Dva mandata je bila poslanik u Narodnoj skupštini, a od 2011. do 2018. godine bila je direktor Poreske uprave RS.

15. Slavenko Ristić

Slavenko Ristić
FOTO: NTV ARENA HD – ONLINE INFO/YOUTUBE/SCREENSHOT

Poslanik u Narodnoj skupštini RS i jedan od najbogatijih biznismena u Srpskoj. U imovinskom kartonu je prijavio imovinu vrijednu 57,1 milion KM, od čega preduzeće „Balkan global“ vrijedi više od 55 miliona. Posluje u BiH, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Srbiji i Švajcarskoj. Generalni je direktor TRB, preduzeća iz Bratunca koje proizvodi naoružanje i vojnu opremu, između ostalog za MUP Republike Srpske. 

16. Vojin Mitrović

Vojin Mitrović
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske, jedan od najbogatijih ljudi u Semberiji i cijeloj Srpskoj. U Vladu RS došao s pozicije ministra transporta i komunikacija BiH. I prije nego što je ušao u politiku bio je uspješan biznismen u oblasti trgovine naftnim derivatima. Prijavio je da posjeduje firmu „Šipad komerc“ vrijednu tri miliona KM, a njegova supruga je formalno vlasnica „Oktan prometa“, vrijednog 10 miliona maraka. 

17. Bojan Risović

Bojan Risović vlasnik Tropika
FOTO: RTRS/SCREENSHOT

Vlasnik Tropik maloprodaja, Tropik nekretnine i Tropik ribarstvo. Tropik maloprodaja je najveći maloprodajni lanac u Republici Srpskoj i firma se godinama nalazi u vrhu po prometu.

18. Veselin Malbašić

Vlasnik firmi “Malbašić”, kuća zlata i satova i “Malbašić nekretnine”, koja gradi nekretnine po cijeloj Banjaluci.

19. Siniša Adžić

Siniša Adžić Nova banka
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Predsjednik Uprave Nove banke, Banjaluka, najveće banke sa većinski domaćim kapitalom u Republici Srpskoj. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja, između ostalog i za najveći plasman kredita u privredu Republike Srpske. Nova banka je postala većinski vlasnik bivše Sberbanke, koja sada nosi naziv Atos banka.

20. Maja Praštalo

Nakon smrti oca Slobodana Stankovića, koji je bio osnivač kompanije Integral Inženjering, preuzela je ključnu ulogu u rukovođenju jednom od najvećih građevinskih kompanija u RS i šire. Bez obzira što se firma još nalazi pod američkim sankcijama, uspješno realizuje neke od najvećih i najzahtjevnijih građevinskih poduhvata na Balkanu.

21. Luka Petrović

Luka Petrović
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Direktor najveće javne kompanije u Republici Srpskoj – “Elektroprivreda RS” u kojoj je zaposleno ukupno oko 9.000 radnika. Njegova moć i uticaj ogledaju se i zbog obavljanja još jedne funkcije, i to stranačke. Naime, Petrović je i generalni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata, najveće vladajuće stranke u Republici Srpskoj. Upućeni kažu da vodi veoma važnu ulogu prilikom imenovanja kadrova na javne funkcije.

22. Dejan Ljevnaić

Dejan Ljevnaić
FOTO: FOTO: OC JAHORINA

Dejan Ljevnaić

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” od avgusta 2017. godine i od tada Jahorina bilježi sve bolje poslovne rezultate. Olimpijskom centru povjereno je i upravljanje turističkim kompleksom “Andrićgrad” u Višegradu.

23. Milan Miličević

Milan Miličević
FOTO: SDS

Novoizabrani predsjednik najveće opozicione stranke SDS i načelnik opštine Teslić. Doktor medicine, specijalista neurologije. U političkom životu Republike Srpske postao je simbol nepobjedivosti od strane SNSD, budući da je na čelu opštine od 2012. godine. Rukovođenje strankom, kao osmi predsjednik SDS, preuzeo je u možda najtežem trenutku po nju, jer je prisutan stalan pad broja glasova na izborima. Postavio je sebi zadatak da SDS bude osovina okupljanja svih opozicionih snaga u Srpskoj. Prvim javnim nastupima, jasnim i preciznim stavovima, izazvao je brojne reakcije vlasti. 

24. Nebojša Vukanović

Nebojša Vukanović
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Lider liste Za pravdu i red javnost je pozitivno iznenadio na opštim izborima kada je izborio klub od četiri poslanika u Narodnoj skupštini, među kojima je i on. Bez obzira na brzopletnost i čestu nesmotrenost, Vukanović uživa popularnost u dijelu opozicione javnosti kao beskompromisni borac „protiv režima“, koji se dosljedno drži stava da sa vladajućima ne smije biti nikakve saradnje, po bilo kojoj cijeni.

25. Mile Radišić

FOTO: RAS ARHIVA / RAS SRBIJA
FOTO: RAS ARHIVA / RAS SRBIJA

Vlasnik firme “Grand trade” Banjaluka, koja je najprepoznatljivija po gradnji poslovnog i stambenog kompleksa u centru Banjaluke. Dovode ga u bliske poslovne i porodične veze s Miloradom Dodikom.

26. Srđan Kondić

Srđan Kondić Addiko
FOTO: ADDIKO BANK BANJALUKA

Predsjednik Uprave Addiko banke Banjaluka. Ove godine osvojila je prestižno priznanje Najpoželjnijeg poslodavca u finansijskom sektoru na izboru “Najpoželjniji poslodavac u BiH”, koji organizuje Kolektiv d.o.o. – Posao.ba već 16. godinu zaredom. Banka je uspješno okončala poslovnu transformaciju, te postala prva specijalistička banka za kreditiranje potrošača i malih i srednjih preduzeća.

27. Aleksandar Stojković Piksi

Aleksandar Stojković
FOTO: D. BOZIC/RAS SRBIJA

Jedan od najprepoznatljivijih glumaca u Republici Srpskoj, stekao brojne simpatije glumeći u popularnoj TV humorističkoj seriji „Dobro jutro, komšija“. Ipak, Piksi je najduži aplauz javnosti dobio kada je u svoje, i u ime Narodnog pozorišta, odbrusio svima koji su ih napadali jer su na festival u Banjaluku pozvali u goste i Sarajevski ratni teatar.

28. Goran Maričić

Goran Maričić
FOTO: PORESKA UPRAVA RS

Direktor Poreske uprave Republike Srpske, koja zajedno sa UIO BiH puni budžet RS. Poreska uprava RS je u prvih pet mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila 1,479 milijardi maraka, što je za 200,5 miliona КM ili 16 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

29. Nenad Stevandić

nenad stevandić predsjednik narodne skupštine republike srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i lider Ujedinjene Srpske. Stevandić važi za jednog od uticajnijih članova vladajuće koalicije u Srpskoj, zagovornik tvrde nacionalne struje u politici. Zamjenik je direktora najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj – UKC RS.

30. Siniša Vidović

Siniša Vidović
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Privrednik iz Banjaluke, vlasnik kompanije „Autokomerc V.S.“ Vidović je zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske i važi za velikog humanistu, sa odličnim vezama u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

31. Saša Trivić

Saša Trivić
FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Vlasnik „Krajina klasa“, jedne od vodećih proizvodno-prehrambenih kompanija u regiji sa sopstvenim brendom „Manja“, te lancem maloprodajnih objekata u Srpskoj i u FBiH. Trivić je i predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, asocijacije koja, kao partner u pregovorima, utiče na ekonomsko-socijalne mjere Vlade RS.

32. Bojan Vujić

Bojan Vujić
FOTO: SRNA

Bio je predsjednik Organizacionog odbora teniskog turnira Srpska open koji je održan u Banjaluci. Pomenuti ATP turnir je po mnogo čemu najvažniji sportski događaj u istoriji Republike Srpske na kojem je nastupio i najbolji srpski i svjetski teniser Novak Đoković. Vujić je bivši teniser, pa mu organizacija ovako zahtjevnog turnira nije teško pala. Najavio je da bi i sljedeće godine mogli da imamo ATP turnir u gradu na Vrbasu.

33. Staša Košarac

Staša Košarac
FOTO: MINISTARSTVO SPOLJNE TRGOVINE I EKONOMSKIH ODNOSA BIH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Od trenutka kada je 2004. osvojio poslanički mandat u Narodnoj skupštini traje njegov politički uspon. Jedan od najvažnijih zagovornika pristupanju BiH “Otvorenom Balkanu”. Zbog zalaganja za zaštitu interesa Republike Srpske u Sarajevu ima veliku podršku vrha stranke, te je dobio podršku za drugi mandat na čelu istog ministarstva.

34. Franjo Komarica

Franjo Komarica
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Neprikosnoveni autoritet među Hrvatima u Republici Srpskoj. Prošle godine je proslavio zlatni jubilej: punih 50 godina na čelu Banjalučke biskupije. Imao je samo 39 godina kada je 1985. postao najmlađi biskup u Jugoslaviji. I danas, kad je jednom nogom u penziji, Franjo Komarica je jedan od najharizmatičnijih katoličkih velikodostojnika u ovom dijelu Evrope. I u ratu i u miru ostao je vjeran svom pozivu i rodnoj Banjaluci, pomažući sugrađanima svih vjera i nacija.

35. Jelena Trivić

Jelena Trivić
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Profesorka Ekonomskog fakulteta u Banjaluci i predsjednica nedavno osnovanog Narodnog fronta, nove opozicione stranke u Republici Srpskoj. Od opštih izbora, gdje je bila kandidat za predsjednika Srpske, nalazi se u žiži interesovanja javnosti. Prvo zbog sukoba sa vrhom PDP, čiji je bila potpredsjednica, a potom zbog formiranja novog političkog subjekta u koji su prešli brojni kadrovi iz opozicionih stranaka. Nikada nije priznala poraz na izborima od Milorada Dodika i očekuje se da ostane jedan od ključnih igrača na političkoj sceni Srpske. Međutim, NF tek treba da dokaže snagu na idućim izborima.

36. Siniša Karan

Siniša Karan
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGER

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske. Nema ličnu harizmu kao njegov prethodnik Dragan Lukač, ali je na čelu strateškog ministarstva u Vladi RS. Za vrijeme mandata Karana, inače profesora ustavnog prava, nastavljeno je kadrovsko i materijalno jačanje MUP, ali i pokrenuto formiranje srednje škole unutrašnjih poslova.

37. Ćamil Duraković

Ćamil Duraković
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Potpredsjednik Republike Srpske i nekadašnji načelnik Srebrenice. Važi za predstavnika umjerenije bošnjačke političke struje u BiH. Da u tome ima podršku građana potvrdio je na opštim izborima pobijedivši kandidata najjače bošnjačke stranke SDA, Senada Bratića.

38. Ljubiša Ćosić

Ljubiša Ćosić
FOTO: GRAD ISTOČNO SARAJEVO

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva i predsjednik Gradskog odbora SNSD. Prvi koji je na mjesto gradonačelnika izabran neposredno na lokalnim izborima, sa skoro 20.000 glasova, dok su njegove prethodnike birali u gradskoj Skupštini. Važi za Dodikovog čovjeka od povjerenja u tom dijelu Srpske. Predsjedava Savezom opština i gradova RS.

39. Vico Zeljković

Vico Zeljković
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ima 34 godine i po mnogo čemu je jedna od najbitnijih osoba u fudbalu u BiH. Predsjednik je N/FS BiH, ali i FS Republike Srpske. Na čelu FS Srpske je od januara 2020. godine, a polovinom marta 2021. zasjeo je u fotelju prvog čovjeka krovnog saveza. Član je i UEFA Komiteta za nacionalne asocijacije i veoma je blizak s predsjednikom evropske kuće fudbala Aleksandrom Čeferinom. Njegovim dolaskom na čelo saveza ubrzani su projekti na izgradnji i poboljšanju fudbalske infrastrukture, ali iz FBiH trpi napade zbog loših rezultata reprezentacije BiH. Prije dolaska na čelo FS RS i N/FS BiH bio je predsjednik FK Borac iz Banjaluke. Zeljković je sestrić predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

40. Rodoljub Drašković

Rodoljub Drašković
FOTO: SRNA

Vlasnik koncerna „Svislajon“, jedan od najbogatijih biznismena, vlasnik najluksuznijih zdanja i najveći investitor u Trebinju i Hercegovini. Savez opština i gradova Istočne Hercegovine proglasio ga je za hercegovačkog kneza zbog, kako su obrazložili, “njegovog velikog ulaganja u tu regiju”. Njegove firme zapošljavaju više od 10.000 radnika na 42 lokacije u šest država. Drašković je počeo da gradi zgradu gimnazije u Trebinju.

41. Milanko Kajganić

Milanko Kajganic gravni tuzioc BiH
FOTO: AMER KAJMOVIĆ /FENA

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, dolazi iz Doboja. Za vrijeme njegovog mandata Tužilaštvo se uhvatilo u koštac sa međunarodnim kriminalom u predmetima pod nazivom „Skaj“. U 2022. uhapšeno je više od 100 pripadnika raznih organizovanih kriminalnih grupa i 15 policijskih službenika svih policijskih agencija u BiH.

42. Ilija Šetka

Ilija Šetka
FOTO: BANJALUČKA PIVARA

Direktor „Banjalučke pivare“, jedne od najuspješnijih kompanija u Srpskoj, istakao se inovativnim pristupom menadžmentu. Prepoznao je da duga tradicija i nezavisnost Banjalučku pivaru čini posebnom. Za njegovog mandata „Nektar“ pivo je postalo regionalno prepoznatljiv brend, a kvalitet piva je unaprijeđen angažmanom Belgijanca Benoa Dekampa, jednog od vodećih svjetskih stručnjaka u pivarstvu. Pivara ove godine obilježava 150 godina rada.

43. Branislav Borenović

branislav borenović lider pdp-a
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Predsjednik PDP. Iako mu ove godine ističe drugi mandat, ima izgleda da nastavi da vodi ovu opozicionu partiju. Na opštim izborima zabilježio je jedan od najboljih ličnih rezultata u cijeloj BiH i ponovo osvojio mandat u Predstavničkom domu BiH. I pored toga što je Jelena Trivić napustila PDP i za sobom povela neke od funkcionera te stranke, uspio je da stabilizuje partiju i zadrži je na opozicionom kursu. Iz redova PDP je gradonačelnik najvećeg grada u RS.

44. Vladica Lemić

Malo je onih koji vole najvažniju sporednu stvar na svijetu, a da nisu čuli za Vladicu Lemića. Nekada fudbaler koji je između ostalog igrao za Borac, jedan je od najmoćnijih menadžera svijeta. Brojni transferi koje je napravio u najveće klubove svijeta govore tome u prilog, a između ostalog treba izdvojiti da je jedan od najzaslužnijih zašto je Luka Modrić završio u Real Madridu. Javno se nikada nije eksponirao, pa ne treba da čudi da donekle ima i mitski status. Lemić ne da vlada fudbalom u BiH nego i planetarnim. Vlasnik je jedne od najluksuznijih kuća u Banjaluci.

45. Igor Jovičić

Igor Jovičić
FOTO: ATOS BANK

Predsjednik Uprave Atos banke a.d. Banjaluka. Uspješno završeno restruktuiranje nekadašnje Sberbanke, nakon što je u martu prošle godine Agencija za bankarstvo RS donijela odluku o prodaji njenih akcija Novoj banci Banjaluka. Od maja 2022. banka je promijenila ime u sadašnje i nastavlja da pruža proizvode i usluge u 27 poslovnica, zadržavajući povjerenje klijenata.

46. Goran Selak

Goran Selak
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Predsjednik Socijalističke partije Srpske. Od osnivanja 2020. godine stranka bilježi konstantan rast, a na proteklim opštim izborima osvojila je tri poslanička mjesta u Narodnoj skupštini. Selak je sa Miloradom Dodikom potpisao koalicioni sporazum. Ima odlične veze u pravosuđu u BiH, ali i u bezbjednosnim i političkim krugovima u Beogradu.

47. Nikola Pejaković Kolja

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Banjalučki glumac, reditelj, scenarista i muzičar. Regionalnu slavu stekao je kao scenarista i glumac popularnih TV serija „Meso“ i „Kosti“, te kao koscenarista mega popularnog filma „Toma“. Pejaković snima nastavak popularne trilogije o Banjaluci pod nazivom „Koža“. U međuvremenu, publika je mogla da ga gleda u novoj sezoni popularne serije „Složna braća“.

48. Radovan Vukoje

Radovan Vukoje
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Vlasnik Vinske galerije i Vinarije Vukoje. Školovan stručnjak u oblasti enologije, kreator najznačajnijih vina Jugoistočne Evrope, koja su nosioci najvećih priznanja za kvalitet u Evropi, Americi i Aziji. Njegova vina, koja su prisutna na tri kontinenta, najbolji su ambasadori Republike Srpske. Idejni vođa turističkih projekata salona žilavke i Vinske ceste Hercegovine. Prvi proizvođač maslina i maslinovih ulja ekstra djevičanskog kvaliteta u Srpskoj. Predsjednik udruženja vinogradara i vinara Republike Srpske i BiH. Potpredsjednik PKRS, istaknuti član brojnih sportskih kolektiva u Hercegovini, član Upravnog odbora Visoke škole za turizam i hotelijerstvo u Trebinju.

49. Bojan Vujić

Bojan Vujić
FOTO: INFINITY IG

Bojan Vujić

Predsjednik Uprave Infinity International Group. Grupacija u čijem su sastavu kompanije Prointer ITSS, Kaldera, ADS Infinity i EP Mobile, uspjela je da se pozicionira i van BiH. Međutim, zbog bliskih veza s porodicom Dodik i tendera velike vrijednosti koje dobija od institucija Republike Srpske, Prointer se nalazi pod nekom vrstom nezvaničnih sankcija Zapada, te su izgubili licencu za poslovni softver “SAP”.

50. Siniša Trkulja

Siniša Trkulja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Višegodišnji odgovorni urednik „EuroBlica“ i portala Srpskainfo, koji posluje u sastavu švajcarskog „Ringiera“. Kompanija je prošle godine ostvarila prihode veće od milijardu franaka i Ebitdu od 134 miliona franaka. Naš portal Srpskainfo je najsposjećeniji u Republici Srpskoj, a kompanija je portalom Bosnainfo ostvarila snažan prodor i na tržište Federacije BiH.

Uticaj „EuroBlica“ je postao prepoznatljiv, što je, očekivano, zasmetalo određenim krugovima i manifestovalo se kroz policijsko-tužilačku istragu protiv našeg novinara i urednika, što je izazvalo oštre reakcije međunarodnih i domaćih organizacija i novinarskih udruženja. Ipak, odluka o obustavljanju istrage najbolji je dokaz da smo na pravom putu.