Imovina ne pripada BiH, već isključivo entitetima

Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom imovina ne pripada BiH, već isključivo entitetima, poručili su pravni stručnjaci.

Prijedlog zakona o tzv. državnoj imovini, koji su na usvajanje Predsjedništvu BiH uputili Denis Bećirović i Željko Komšić je neosnovan i izlazi iz njihovih nadležnosti, čime krše Ustav BiH, jasna je pravna struka.

Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica naglasio je da je “pravobranilaštvo Srpske unazad nekoliko godina cjelokupnu imovinu neppokretnu u 99 odsto slučajeva upisalo na Republiku Srpsku”.

– I mi nastavljamo dalje aktivnosti u vezi sa raspolaganjem imovine Srpske sa kojom raspolaže Vlada, lokalne zajednice, što je u vlasništvu lokalnih zajednica. U tom pogledu već sedam-osam izvještaja pravobranilaštva Republike Srpske koje usvaja Narodna skupština Srpske, prvi zaključak jeste da odluke Ustavnog suda BiH koje su suprotne Ustavu i zakonu neće biti sprovedene – rekao je Govedarica.

Govedarica je dodao da je “Prijedlog zakona o tzv. državnoj imovini BiH koji su  Bećirović i Komšić uputili u zvaničnu proceduru Predsjedništvu BiH napad na ustavno uređenje BiH”.

Savjetnik predsjednika Srpske Ognjen Tadić istakao je da “onaj ko ima pravo da donosi imovinske zakone ima pravo i da utvrđuje da li je nešto imovina koja proizilazi ili ne iz sporazuma o sukcesiji”.

– I to isključivo kao SFRJ, ne kao opštedržavna imovina, ne kao društvena imovina, ne daj Bože kao javno dobro ili na šta se već sve danas pokušava ustremiti da bi je oteli od Republike Srpske – naveo je Tadić.

Tadić smatra da “svako razuman mora da konstatuje da je sve ovo samo politika i politički pokušaj da se stvori kriza”.

– Sva ta kriza izgleda da je samo u funkciji da se pošto – poto pokuša instalirati Kristijan Šmit kao visoki predstavnik iako nema odluke Savjeta bezbjednosti UN. Pošto se Šmit malo povukao izgleda da su zadatke da izlijeću u javnost dobili sporedni likovi. Sve što rade Bećirović i Komšić potvrđuje da je Srpska potpuno u pravu sa svojim stavovima koje iznose u javnost – naglasio je Tadić.

Tadić je dodao da “ako se jedan entitet usprotivi koordinaciji Predsjedništvo BiH mora odustati od tog posla”.

– Znajući da će se Srpska usprotiviti, pokušali su da se uključe u krizu, a postigli su efekat da je još više vidljivo da BiH nema nikakve nadležnosti po pitanju imovine – naveo je Tadić.

Pravni predstavnik Srpske Lazar Stjepanović poručio je da se “Zakon o imovini ne može regulisati na nivou BiH”.

– To je dato u nadležnost entiteta i to je propisano članom, aneksom 4 tj. Ustavom BiH. Ali i aneksom 2 koji nije proforme u Dejtonskom sporazumu nego se nalazi upravo da bi se napravila ta linija razgraničenja, da se zna šta pripada Republici Srpskoj, a šta FBiH – rekao je Stjepanović. 

Stjepanović je upozorio da “ovaj prijedlog služi samo tome da bi se nanijela šteta Srpskoj”.

– Kada sve sagledamo, dva člana Predsjedništva BiH svojim prijedlozima krše Ustav BiH, rade suprotno svojim ovlašćenjima. Ustav svake zemlje, pa tako i BiH, je najviši pravni akt i on se mora poštovati. Niko nema pravo da postupa mimo Ustava – rekao je Stjepanović.