Stanivuković blokirao Draškove odluke

BANJA LUKA – Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković oduzimanjem pečata i kancelarija predsjedniku i sekretaru Skupštine Grada nije blokirao samo njihov rad, već i sprovođenje svojih odluka.

Foto: Grad Banjaluka

Do ove bizarne situacije, objašnjava pravnik koji je insistirao na anonimnosti, došlo je zato što je blokirano funkcionisanje Službenog glasnik Grada Banjaluka, pa ne mogu da se objavljuju ni odluke gradonačelnika.

„Procedura nalaže da se akti koje usvoje Skupština ili gradonačelnik prvo upućuju sekretaru Skupštine koji je ujedno i odgovorni urednik Službenog glasnika Grada. On ih potom daje službenicima u Stručnoj službi da ih urede i vrate njemu na odobravanje i slanje u štampariju, odnosno na objavu u Službenom glasniku na internet stranici grada“, objašnjava naš sagovornik, koji dodaje da je poslednji broj Službenog glasnika koji se može naći na internet stranici grada objavljen 19. juna.

Pošto su sekretaru Skupštine Igoru Šukalu oduzeti pečat i kancelarija, objašnjava dalje naš izvor, on je praktično onemogućen da prima službene akte i postupa po njima, odnosno da ih kao odgovorni urednik upućuje na objavu u Službeni glasnik Grada Banjaluka.

Sekretar Skupštine Grada Igor Šukalo nije odgovarao na naše pozive, ali njen predsjednik Ljubo Ninković potvrđuje da je gradonačelnik Draško Stanivuković svojim sumanutim odlukama unio totalni haos u funkcionisanje grada.

„Mi trenutno čekamo odgovor iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS da bi išli u izradu novog pečata, pošto smo zbog Stanivukovićevih poteza dosadašnje pečate morali da proglasimo nevažećim. Tek kada budu izrađeni novi pečati, akti koje je usvojila Skupština moći će u dalju proceduru, odnosno biće upućeni sekretaru skupštine koji dalje treba da ih uputi na objavljivanje u Službeni glasnik. Ali i sekretar je takođe onemogućen da radi svoj posao zato što su mu oduzete kancelarije“, kaže Ninković.

On objašnjava da akti upućeni predsjedniku Skupštine do njega dođu zahvaljujući dobroj volji radnika u pisarnici.

„Kada dođe neka pošta naslovljena na ruke predsjednika, oni me nazovu i obavijeste, jer ne znaju gdje da dostave poštu, pošto je gradonačelnik zaključao moju kancelariju, odnosno kancelariju predsjednika Skupštine grada. Tako je i sa sekretarom Skupštine grada, a koliko ja znam, ni on nije dobio nikakav akt da mu je oduzeta kancelarija i dodijeljena neka druga, tako da sve i da nije na bolovanju, ne bi mogao da zaprima akte i radi svoj posao“, kaže Ninković.

Advokat iz Banjaluke Stevan Umljenović kaže da ne želi da ulazi ni u kakve u političke razmirice između gradonačelnika i rukovodstva Skupštine Grada, ali kaže da opšti akti ne važe dok ne budu objavljeni u Službenom glasniku.

„Pojedinačni akti gradonačelnika poput rješenja o imenovanju članova komisija ili slično stupaju na snagu danom donošenja i mogu se naknadno objaviti u Službenom glasniku grada, ali opšti akti, kao što su recimo izmjene Pravilnika o sistematizaciji, Pravilnik o finansiranju omladinskih aktivnosti i slično stupaju na snagu osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku. Prije toga, oni apsolutno ne važe i ne izazivaju nikakvo pravno dejstvo“, objašnjava Umljenović.